Защо хайверът е любим деликатес
Терминът хайвер идва от турската дума „havyar“, произлизаща от иранската дума „khayah“. Гладките малки яйца обикновено са черни, въпреки че хайверът идва в много нюанси, включително червено, златисто и сиво. Малките яйца се оценяват спрямо различни характеристики- цвят, яснота, зрялост, размер, еднаквост. Ароматът и твърдостта също да важен компонент.
През 19 век, хайверът се е сервирал в барове като фъстъци, защото е доказано, че стимулира пиенето. Това е по време на бума на хайвера, преживян в Северна Америка, след като са открити есетрови риби в реки в САЩ. Доставката била толкова богата, че Канада и САЩ станали най-големите доставчици на хайвер в Европа.
Днес има ограничения и забрани за риболов, както и за забрана на износа на хайвер заради опазване на застрашените рибни запаси. Разбира се, тези ограничения повишават още цената на хайвера.
Хайверът е деликатес, който е самата дефиниция на елегантност в съзнанието на повечето хора. Това е мистериозна дума, която обединява копнежа за по-хубавите неща в живота. Днес честваме деня на хайвера, така че му се насладете без угризения.
Последвайте ни
0 Коментара: