Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че страната му е помогнала на Израел да се справи с всички дронове и ракети, изстреляни по него в „безпрецедентна атака“.

Това е станало чрез самолети за отбрана, преместени в региона преди седмица, информира Times of Israel.

„Израел демонстрира забележителен капацитет да се защитава и да победи дори безпрецедентни атаки. Така изпраща ясно посление на враговете си, че не могат ефективно да застрашат сигурността й“, се казва в изявление на кабинета на Бйадън, описващо негов разговор от тази нощ с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Байдън казва, че той и други западни лидери ще „координират единен дипломатически отговор“ на атаката на Иран, което показва, че в момента не се обсъжда военен отговор.

В изявлението се казва, че атаката срещу Израел е била само срещу военни съоръжения.

БЛИЦ припомня, че тази нощ над 200 снаряда, включително дронове-камикадзе, балистични ракети и крилати ракети, бяха изстреляни към Израел от Иран. По непотвърдена информация атака по еврейската държава е имало и от страна на Йемен.

Атаката бе очаквана от Тел Авив, който в късните часове на 13 април издаде куп заповеди на жителите си. Училищата бяха затворени, а хората призовани да намерят убежища и да се снабдят с радиа. Бе отворен и горещ телефон за психическа помощ. 

Междувременно Йордания също затвори изцяло въздушното си пространство, като много от летящите снаряди са били обезвредени още на нейна територия. 

От Техеран кръстиха операцията "Истинско обещание" и твърдят, че е в отговор на израелските удари от първи април.

БЛИЦ припомня, че израелските ВВС удариха сградата на генералното консулство на Иран в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Според КСИР са убити седем офицери от корпуса, включително двама високопоставени генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс на КСИР в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими. Техеран заяви, че си запазва правото на отговор.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук