Украйна попадна в стратегически капан. Тя едва успява да попречи на Русия да постигне голям напредък, но не е достатъчно силна, за да изтласка руските сили от територията, която държеше преди инвазията през 2022 г.

Резултатът е война на изтощение, която Украйна не може да спечели. За това пише военният експерт Майкъл Пек в колонката си за Business Insider, цитиран от УНИАН.

Решението е да се изгради украинска военна мощ и да се принуди Русия да се съгласи на мир, казва украинският експерт по сигурността Александър Данилюк.

В същото време, по думите му, това няма да се случи, освен ако Украйна не разработи грандиозна стратегия, която надхвърля простото оцеляване, което характеризира голяма част от войната през 2024 г., когато Русия се възползва от дългото забавяне на оръжейната подкрепа на САЩ.

„Липсата на печеливша стратегия ще превърне тази война във война на изтощение за Украйна, което напълно съвпада с руските интереси“, каза експертът.

Той отхвърля идеята, че дори със западна помощ Украйна може да се мери с руския военен капацитет, като танкове, артилерия и войски.

„Опитът да се спечели война с Русия само чрез симетрично увеличаване на масата е погрешна стратегия, като се има предвид, че Русия разполага с по-голям брой човешки резерви, значителни резерви от оръжия и военна техника, наследени от СССР или построени преди 2022 г., както и развит военно-промишлен комплекс и мощна минна индустрия, която задоволява нуждите си от значително количество стратегически материали“, казва Данилюк.

Според него остава да се подобри качеството на украинската армия, но това изисква не само по-добро въоръжение и тактика.

„Политическата ефективност на една военна организация се състои в способността й да получава финансова подкрепа, осигуряване на въоръжение и военна техника и попълване на човешките сили в обем и качество, необходими за премахване на съществуващите заплахи“, твърди експертът.


В същото време, според автора, „изборът на обща стратегия“ е лесно да се каже, но е трудно да се направи.

Така украинското правителство обещава да освободи цялата окупирана територия, включително Кримския полуостров и Източна Украйна, които Русия анексира.

По-специално, някои критици казват, че това е нереалистично и Украйна ще трябва да се примири със загубата на територия.