България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото Министерството на отбраната (МО) е поискало НАТО да поеме транспортните разходи. Това съобщиха за Euractiv депутати от управляващото мнозинство в София, предаде "Фокус".

Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в парламента, а МВР и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за доставката им.

"България може много да помогне на Украйна, но това се бави, защото администрацията на Министерството на отбраната не работи оптимално", заяви в понеделник депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Министърът на отбраната Тодор Тагарев непрекъснато е критикуван за бавните си действия от ГЕРБ (ЕНП) и ДПС (АЛДЕ), другите две формации, които подкрепят проевропейското правителство в София.

Ексклузивно в БЛИЦ! Самохвалството на Тагарев постави под риск националната ни сигурност

"България може да помогне, но това не се случва с необходимите темпове и се надявам това да се подобри. Ние гласувахме решението за бронетранспортьорите преди близо три месеца, но за три месеца не можем да превозим стотина БТР-а от София до Русе (град на река Дунав в Североизточна България)", заяви Мирчев.

Тагарев обясни, че забавянето е, защото София е проверила дали съюзниците от НАТО могат да финансират транспорта.

"Това не е елементарна транспортна операция, защото трябва да бъдат ангажирани доста влакови композиции", заяви Тагарев в неделя. Военният министър обясни, че логистиката е сложна и българските усилия са "оценени от украинската страна".

Euractiv не получи отговор на запитването си до Министерството на отбраната за конкретните причини, поради които все още не е извършена доставката на БТР-ите.

"С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата", коментира Зеленски, когато беше взето решението от българска страна.

Въпросът за БТР-ите и друга военна помощ беше поставен и по време на посещението на българската парламентарна делегация в Киев в началото на февруари.

С последния пакет военна помощ на Киев българските власти обещаха въоръжение, с което България разполага още от времето на СССР – части за ракетни установки С-300, стари ракети С-300, бронетранспортьори, снаряди, минохвъргачки и друга техника.

През декември украинският президент Володимир Зеленски използва Twitter, за да изрази благодарността си за доставката на бронетранспортьорите и новия пакет военна помощ от България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук