След тежките боеве за Авдеевка, при които Руската федерация претърпя сериозни загуби, силите на Москва преминаха в настъпление на няколко направления едновременно.

Американското списание Forbes обаче отбелязва, че успехът на начинанието им е съмнителен – особено в района на Работино в Запорожка област, където руснаците са използвали за щурм 70-годишни танкове Т-55. При това – не модернизирани.

В резултат 42-ра мотострелкова дивизия на руската армия се "провали катастрофално“ в опита си да премине равнинния терен и да достигне позициите, държани от 65-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Руснаците са разположили за атаката "десетки“ 41-тонни четириместни Т-55, 13-тонни бронетранспортьори МТ-ЛБ за 13 души и 13-тонни бойни машини БМП с място за 11 войници. ВСУ са ги бомбардирали с касетъчни снаряди и противотанкови ракети и са успели да спрат атаката.

Анализаторът на данни с отворен код Андрю Перпетуа успява да преброи 28 повредени, унищожени или изоставени руски танкове и бойни машини. В същото време той докладва за едва шест повредени, унищожени и изоставени украински танкове и бойни машини.

"Това, че руснаците не са успели да увеличат огневата си мощ след Авдеевка, не трябва да е изненада. Руските военни първоначално изпратиха 40 000 войници да атакуват гарнизона в Авдеевка със своите няколко хиляди. С 13 000 убити или ранени руснаци до началото на декември, Кремъл подсили 2-ра и 41-ва общовойскови армии около Авдеевка. Още хиляди души загинаха, включително 1300 за един ден, когато руската кампания достигна кулминацията си", пише изданието.

Сега в Украйна има 470 000 руски войници, една четвърт от които са пехота или екипажи на превозните средства. В Авдеевка са пострадали шест процента от общия брой.

В същото време Кремъл продължава да мобилизира войски и да възстановява военната техника. Анализаторите смятат, че руснаците имат достатъчно хора и техника, за да продължат да се бият до 2025 година.

"Но това не означава, че руската армия може да издържи усилия като тези, необходими за превземането на Авдеевка в продължение на две години.Очаквайте руската зимна офанзива да се забави, но разбитите полеви армии ще се възстановят и Кремъл ще възвърне настъпателната си бойна мощ. А междувременно на украинците отчаяно им трябват боеприпаси, тък като благосклонните към Русия републиканци продължават да блокират помощта на САЩ“, обобщават от редакцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук