Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е решена да укрепи сградния фонд на Истанбул, преди най-големият град в Турция да бъде засегнат от силно земетресение, каквото учените прогнозират в близко бъдеще.

Това заяви турският президент и председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган, който също така обеща да реши проблема с трафика в Истанбул, ако техният кандидат Мурат Курум спечели кметските избори на 31 март, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"С новите проекти, които ще реализираме по отношение на околната среда и урбанизацията и в частност "градската трансформация", не само ще направим Истанбул устойчив на земетресения, но и ще го направим по-красив.

Ще обновим сградния фонд на Истанбул преди земетресението, за което учените ни съветват да се подготвим, без да губим време", заяви Ердоган в обръщение по повод откриването на нова железопътна линия между кварталите Сиркеджии и Казлъчешме в Истанбул.

Ердоган припомни, че те вече са очертали пътна карта за преобразяването на Истанбул, в която се обещава град, устойчив на земетресения.

Истанбул се намира на една от основните разломни линии, пресичащи страната, а геолозите и учените постоянно предупреждават, че градът трябва да бъде подготвен за силно земетресение. 

„Градската трансформация“ има за цел да бъдат укрепени рисковите сгради в земетръсните зони на страната, като през последните години в Турция са в ход множество проекти по програмата за градска трансформация, в чийто обсег влизат стотици хиляди жилища.

Кандидатът на ПСР за кмет на Истанбул Мурат Курум и министърът на транспорта Адил Уралоглу също взеха участие в церемонията днес заедно с други високопоставени представители, отбелязва "Хюриет дейли нюз". 

"Отлично знаем, че Истанбул няма да търпи небрежност. Истанбул е град, на който трябва да се посветиш. Истанбул не е град за работа на половин работен ден", каза Ердоган, очевидно критикувайки настоящия кмет Екрем Имамоглу, който управлява града от 2019 г., посочва "Хюриет дейли нюз".

"С избирането на Курум за кмет Истанбул ще получи това, което заслужава по отношение на общинските услуги", добави президентът, според чиято оценка проблемите с трафика в най-големия град на Турция са нараснали неимоверно през последните пет години.

Ердоган обеща, че правителството ще изгради повече железопътни системи в целия град за решаване на проблема с трафика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук