Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах, достигайки някои жилищни райони на южния граничен град в Газа, където повече от един милион души са потърсили убежище.

Силите на Израел обстрелваха северната част на анклава в някои от най-ожесточените атаки от месеци насам.

Международните съюзници на Израел и групите за помощ многократно се обявяваха срещу наземно нахлуване в Рафах, където са избягали много палестинци и където според Израел се укриват четири батальона на Хамас. Израел твърди, че трябва да унищожи останалите бойци.

Белият дом съобщи, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ще посети Израел и Саудитска Арабия този уикенд. Администрацията на Байдън отказа да коментира доклад на Axios, според който Израел се е съгласил да не разширява значително операцията си в Рафах преди посещението на Съливан.

Американски служител, който отказа да бъде идентифициран, заяви, че Израел е обещал да не предприема големи стъпки в Рафах, без да уведоми Вашингтон.

Израелският говорител контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че от началото на операцията преди седмица израелските сили са убили около 100 бойци, открили са 10 тунела и много оръжия в Рафах.

През последните дни се засилиха сраженията и на други места в Ивицата Газа, включително в северната ѝ част, като израелските военни се върнаха в районите, където твърдяха, че вече са ликвидирали Хамас. Сблъсъците на 14 май са били най-ожесточените от месеци насам, твърдят жители и източници на Хамас.

"Действаме решително и в трите части на Ивицата Газа. Силите по въздух, сушата и морето нанасят едновременни удари по цели на терористите", каза Хагари, визирайки северната, централната и южната част на анклава.

Броят на загиналите палестинци във войната вече надхвърли 35 000 души, според здравните власти в Газа, чиито данни не правят разлика между цивилни и бойци на Хамас. Те съобщиха, че през последните 24 часа са загинали 82 палестинци, което е най-високият брой загинали за един ден от много седмици насам.