Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна война в ивицата Газа и вярва, че може да задържи настъплението на Израел достатъчно дълго, за да принуди заклетия си враг да се съгласи на прекратяване на огъня, казаха пред Ройтерс двама източници, близки до ръководството на организацията, предава БТА.

“Хамас“, който управлява ивицата Газа, е натрупал оръжия, ракети, храна и медицински материали, твърдят източниците, които поискаха да останат анонимни заради сложността на ситуацията.

Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани дълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактика, казаха източниците пред Ройтерс.

В крайна сметка “Хамас“ вярва, че международният натиск върху Израел за прекратяване на войната, чиито жертви сред цивилното население се увеличават, може да доведе до прекратяване на огъня и постигане на споразумение чрез преговори, от които ислямистката групировка да излезе с осезаеми отстъпки, като например освобождаване на хилядите палестински затворници в замяна на израелски и чуждестранни заложници, казват източниците.

Според четирима членове на “Хамас“ групировката е дала ясно да се разбере на САЩ и Израел по време на непреки преговори за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че иска да наложи такова освобождаване на затворници в замяна на заложници.

В по-дългосрочен план “Хамас“ заяви, че иска да се прекрати 17-годишната блокада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширяването на еврейските селища и това, което палестинците смятат за груби действия на израелските сили за сигурност по отношение на джамията “Ал-Акса“, най-свещения мюсюлмански храм.

В четвъртък експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заявиха, че палестинците там са изложени на "сериозен риск от геноцид".

Много експерти говорят за задълбочаваща се криза, без да се вижда ясен изход за нито една от воюващите страни.

"Мисията за унищожаване на “Хамас“ изобщо не е лесна задача", каза Маруан ал Муашер, бивш външен министър и вицепремиер на Йордания, който сега работи за Фондацията за международен мир "Карнеги" във Вашингтон.

"Този конфликт няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде кратка", добавя той.

Израел използва огромна въздушна огнева мощ след атаката на 7 октомври, при която въоръжени членове на “Хамас“ излязоха от ивицата Газа, убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници.

Броят на жертвите в Газа надхвърли 9 000 души, като всеки ден на насилие подхранва протестите по света заради тежкото положение на над 2 милиона жители на ивицата Газа, хванати в капан в малкия анклав, много от които са без вода, храна и електричество.

Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха претъпкан бежански лагер в Газа, при което загинаха най-малко 50 палестинци и един командир на “Хамас“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи “Хамас“ и отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Израелски официални представители казват, че не си правят илюзии за това, което може да ги очаква, и обвиняват бойците на “Хамас“, че използват цивилни за живи щитове.

Страната се е подготвила за "продължителна и изтощителна война", заяви Дани Данон, бивш посланик на Израел в ООН и бивш член на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета.

“Знаем, че накрая ще победим и ще надвием “Хамас", каза той пред Ройтерс и добави: "Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние трябва да бъдем много предпазливи и много внимателни и да разберем, че става дума за много трудна градска зона за военни действия".

САЩ заявиха, че сега не е моментът за всеобщо прекратяване на огъня, въпреки че казват, че паузи във военните действия са необходими за доставка на хуманитарна помощ.

Адиб Зиадех, палестински експерт по международни въпроси в Катарския университет, който е изучавал “Хамас“, заяви, че групировката трябва да е имала по-дългосрочен план, който да следва атаката ѝ срещу Израел.

"Онези, които извършиха атаката на 7 октомври толкова професионално и прецизно, вероятно са се подготвили за продължителна битка.

Не е възможно "Хамас" да участва в такава атака, без да е напълно подготвен и мобилизиран за последиците от нея", заяви Зиадех пред Ройтерс.

САЩ очакват “Хамас“ да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе достатъчно тежки военни загуби, за да отслаби подкрепата на израелската общественост за продължителен конфликт, каза източник, запознат с политиката на Белия дом и който поиска да остане анонимен.

Въпреки това израелски официални представители са подчертали пред американските си колеги, че са готови да противодействат на партизанските тактики на “Хамас“, както и да издържат на международните критики за офанзивата си, каза източникът.

Въпросът дали еврейската държава е способна да елиминира “Хамас“ или само да отслаби групировката, остава открит, допълва източникът.

Според източници от “Хамас“ групировката разполага с около 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из анклава, използвайки огромна мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на много години.

Според местни жители и видеозаписи в четвъртък бойци на “Хамас“ в Газа са били забелязани да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са изчезвали обратно в подземната мрежа от тунели.

Израелската армия твърди, че войниците от специалното ѝ инженерно подразделение "Яхалом" работят с други военни формирования за откриване и унищожаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски военен говорител нарече "сложни градски боеве" в Газа.

През последните десетилетия "Хамас" води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, базирания в Бейрут ръководител на отдела за външни отношения на "Хамас",  групировката постепенно е подобрила военните си способности, особено ракетите си.

По време на войната в Газа през 2008 г. ракетите на “Хамас“ са имали максимален обсег от 40 км, но до конфликта през 2021 г. той е нараснал до 230 км, добави той. "Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново", каза Барака пред Ройтерс.

Стремежът да се намери трайно решение на конфликта придоби ново значение за Вашингтон през последните дни, тъй като политическата подкрепа в САЩ за войната на Израел в Газа започна да намалява, посочва в. „Файненшъл таймс“.

В четвъртък сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни отношения на Сената, каза, че операцията на Израел в Газа причинява „неприемливо ниво на жертви сред цивилните и не изглежда вероятно да постигне целта за окончателно елиминиране на заплахата от “Хамас“.

Други водещи демократи, включително сенатор Дик Дърбин, отправиха подобни критики, докато сенатор Бен Кардин, председател на комисията по външни отношения на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след конфликта.

„Не знаем колко време ще продължи операцията, но ще дойде момент, в който ще се оттеглим (и) трябва да намерим някакво решение“, каза Кардин.

Подобно на повечето си предшественици, американският президент Джо Байдън подкрепи идеята за създаване на две отделни държави – една израелска и една за палестинците – когато встъпи в длъжност, но не обърна много внимание на въпроса.

Други международни горещи теми като отношенията с Китай, конфликтът в Афганистан и войната на Русия в Украйна бяха на по-високо място във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската офанзива обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да споменават решението за две държави все по-често в своите публични изявления, а официални американски представители казват, че идеята за използване на кризата, за да се даде импулс за нов мирен процес, набира популярност сред представителите на американското правителство, отбелязва "Файненшъл таймс".

“Хамас“, която е обявена за терористична организация от Израел, САЩ, ЕС и други държави, призовава за унищожаването на Израел в учредителния си устав от 1988 г.

В последващ документ, известен като Уставът от 2017 г., групировката за първи път приема идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, въпреки че групировката не признава изрично правото на Израел на съществуване.

Базираният в Бейрут представител на “Хамас“ Осама Хамдан заяви, че атаката от 7 октомври и последвалата война в Газа ще поставят отново на масата въпроса за палестинската държавност.

"Това е възможност за нас да им кажем, че можем да ковем съдбата си със собствените си ръце. Можем да подредим уравнението в региона по начин, който да служи на нашите интереси", каза той пред Ройтерс.

“Хамас“ разшири влиянието си, след като мирното споразумение от Осло, договорено между Израел и Палестинската автономия (ПА) през 1993 г. за прекратяване на десетилетния израелско-палестински  конфликт се провали. Нетаняху спечели властта за пръв път през 1996 година.

Палестинците и американските участници в преговорите заявиха, че отказът на неговите правителства през годините да спрат изграждането на еврейски селища на окупирания Западен бряг подкопава усилията за създаване на отделна палестинска държава.

В миналото израелски официални представители отричаха селищата да са пречка за мира, а сегашната крайнодясна коалиция на Нетаняху зае още по-твърда позиция срещу отстъпването на окупираните земи.

От 2002 г. насам се обсъжда арабска мирна инициатива, ползваща се с широка международна и единодушна арабска подкрепа. Планът предлага на Израел мирни договори с възстановяване на дипломатически връзки в замяна на суверенна палестинска държава.

Вместо това Нетаняху предпочете да заложи на създаването на арабски сунитски съюз, поддържащ отношения с Израел, съставен от Египет и Йордания - държави, с които еврейската държава има мирни договори от 1979 г. и 1994 г. - както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко.

Преди атаката на “Хамас“ на 7 октомври израелският премиер водеше преговори с посредничеството на САЩ със Саудитска Арабия за сключване на историческо дипломатическо споразумение за сформиране на единен фронт срещу Иран, но оттогава този процес е спрян.

Маруан ал Муашер заяви, че атаката на “Хамас“ е сложила край на всякаква възможност за постигане на стабилност в Близкия изток без участието на палестинците. "Днес е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в региона", обобщи анализаторът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук