Говорителят на израелската армия Даниел Хагари предизвика напрежение в Израел, след като заяви, че палестинската групировка "Хамас" не може да бъде унищожена, тъй като тя е идея. Разногласията с премиера Нетаняху идват след отправените заплахи от ливанското шиитско движение "Хизбулла" срещу Израел и Кипър.

"Да обещаваме, че "Хамас" ще изчезне, без да представим на хората алтернатива, означава да хвърляме прах в очите им" заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

И предизвика веднага отговор от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху: "Армията е длъжна да изпълнява зададените от правителството цели". 

Последва ново изявление на въоръжените сили, в което се казва, че те се ангажират да постигнат тези цели и работят в тази посока "ден и нощ".

Размяната на реплики между армейския говорител и кабинета идват след заплахите на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" Хасан Насралла:

"Израел знае, че никъде на територията му няма да има безопасно място от нашите ракети и дронове", заяви Насралла в телевизионно обръщение. Подкрепяното от Иран ливанско движение разпространи по-рано заснети с дрон видеокадри, които според него показват "чувствителни" военни обекти дълбоко навътре в територията на Израел.

"Разполагаме с набор от мишени за прецизни удари", заплаши още Насралла.

Изказването му дойде след като от израелската армия съобщиха, че са одобрили оперативни планове за офанзива в Ливан. Министърът на отбраната Йоав Галант направи оценка на готовността на военните. Според информациите Галант е наблегнал специално на заплахата от атаки с дронове от страна на Хизбулла.