В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен намекна, че украинските сили биха могли да бомбардират Русия, използвайки оборудване, доставено от САЩ. Тази промяна в позицията беше предизвикана от пробива на Москва в Харковска област, пише Le Monde.

Украинците чакаха тази зелена светлина от месеци. При посещението си в Киев в сряда, 15 май, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен за първи път намекна, че украинските сили могат да нанесат удар по руска територия с оръжия, доставени от САЩ.

"Ние не сме насърчавали и не сме фаворизирали удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна сама трябва да вземе решение как да води тази война", заяви ръководителят на американската дипломация, проправяйки пътя за използване на западно оборудване срещу руски части извън границите на Украйна, пише "Фокус".

От началото на конфликта съюзниците на Украйна са категорични, че техните ракети, дронове и снаряди не трябва да се използват за бомбардиране на цели извън суверенната територия на страната. Единствено украинската земя - включително Крим и окупираната от руснаците част от Донбас - може да бъде обект на нападения. Наложено от страх от ескалация на отношенията с Москва, това ограничение е спазвано от Киев, който е твърде зависим от западните доставки, за да наруши правилото, поставено от съюзниците му.

Настъплението на Москва в Харковска област на 10 май промени ситуацията.

В продължение на седмици украинските разузнавателни служби предупреждаваха, че руските войски се струпват от другата страна на североизточната граница на страната, като поясняваха, че силите на Киев не разполагат със средства, за да ги ударят със собствено оръжие: взривните заряди на техните безпилотни самолети са твърде слаби, за да се "справят" с концентрация на войници, за разлика от касетъчните боеприпаси, доставяни от САЩ.

Украинците не разполагат и със снаряди, необходими за нанасяне на наситени удари, предназначени за унищожаване на групи от хора и техника.