"С доклада си за модернизацията на американската военна индустрия ръководителят на Пентагона Лойд Остин разкри истинската цел на американската намеса в украинския конфликт", заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от световните агенции.

"Министърът на отбраната на САЩ Остин разкри една военна тайна. Прям и простодушен човек, генералът не се поколеба да посочи причината за намесата на САЩ в конфликта между Русия и Украйна. Не, тя не е, за да се помогне на умиращи граждани или на една страна, изчезваща от картата на света. Не, това не е борба за демокрация срещу тиранията. И не, не става дума дори за конфронтация с Русия с цел намаляване на отбранителните ѝ способности. Става дума за... необходимостта от модернизиране на американската отбранителна индустрия в размер на 40 млрд. долара. Какъв искрен човек!", пише Медведев в социалната мрежа Х.

"Оказва се, че става дума за поръчки в областта на отбраната с цел увеличаване на военната продукция и създаване на работни места, а може би и за огромните печалби, които компаниите, близки до администрацията на Байдън, реализират от това", добави Медведев.

Ден по-рано (2 декември) Остин съобщи на Националния отбранителен форум "Рейгън" в Калифорния, че Съединените щати извършват най-мащабната модернизация на военнопромишления комплекс през последните десетилетия, за която ще бъдат похарчени около 50 млрд. долара (91,13 млрд. лева).

Освен това, допълни Остин, Съединените щати са увеличили и финансирането на производството на боеприпаси, като се има предвид високият процент на американските разходи за боеприпаси в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук