Американският военноморски разузнавателен БЛА Northrop Grumman MQ-4C Triton за първи път действа над Черно море. Дронът за далечно разузнаване на ВМС на САЩ е модернизиран модел на известния дрон RQ-4 Global Hawk.

Усъвършенстваният дрон MQ-4 C може да остане във въздуха повече от 30 часа на височина до 17 хиляди метра и скорост до 610 километра в час.

Неговият основен радар, AN/ZPY-3 Multi-Function Active Sensor (MFAS), работи в X-обхвата и е изграден на базата на AFAR.

Той може да извършва локация на 360 градуса по курса, сканирайки 5,2 хиляди квадратни километра в един цикъл. Така за един ден MQ-4C Triton може да инспектира до седем милиона квадратни километра повърхност.

Дронът използва режим на обратна синтетична апертура, благодарение на който радарът може да идентифицира цели при всякакви метеорологични условия.

Освен това той е в състояние да разпознава и класифицира цели без участието на оператор. БПЛА използва модерни системи за пилотиране; не е необходимо операторите да му дават директни команди за полет - просто се посочва зоната на полета, скоростта, височината и целта.

Въпреки това, за разлика от RQ-4 Global Hawk, MQ-4C Triton е проектиран да издържи на възможността от рязък спад на надморската височина - затова има подсилен силов пакет, който може да издържи на градушка и удари с птици, както и анти система за заледяване и система за защита от мълния.

На ниски височини MQ-4C Triton може да използва мултиспектралната електро-оптична и инфрачервена система Raytheon MTS-B, която също се използва на MQ-9 Reaper, и също така включва лазерен указател и далекомер с автоматична система за проследяване за цели, идентифицирани от главния радар.

Оптичната система може да предава видео на сухопътните сили в реално време.