САЩ планират да обявят утилизация на стотици системи ATACMS и ракети за тях, произведени от отбранителния концерн Lockheed Martin, като за целта ще бъдат изразходвани сериозни средства от парите на данъкоплатците, коментират в редакцията на американското издание Newsweek.

Според бившия специален съветник на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни, Даниел Райс, тези ракети остават "отлични легални касетъчни оръжия с прецизно насочване“ и би могло да бъдат прехвърлени в Украйна. Той уверява, че сроковете на годност на оръжията и боеприпасите за тях не са проблем.

"Те работят. Всяко оръжие в крайна сметка се заменя с по-добро, по-смъртоносно, по-рентабилно. M39 добавят обхват, точност и смъртоносност, които липсват на Украйна“, подчерта той.

Въпреки че срокът на годност на ракетите е много важен, те все още биха могли да се използват дълги години след изтичането на определената дата, казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис. Според него отказът от прехвърляне на ATACMS поради изтичане на срока на годност не би било решение от гледна точка на сигурността, а политическа стъпка, пише "Фокус".

Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, който специализира в отбраната и военните анализи за Близкия Изток, подчертава, че ключът към този въпрос е поддържането на ракетния двигател с твърдо гориво в добро състояние. А срокът на годност на ATACMS може да бъде много по-дълъг от заявения от производителя.

Има "десетки хиляди“ остарели ракети от различни видове, които Украйна може да използва за HIMARS и от които САЩ планират да се освободят, казва Даниел Райс. С достатъчен брой М39 Украйна може да прекъсне логистичните вериги на руските войски на юг. Те могат също така да достигат цели в района на Азовско море и да нанасят удари по ключови цели в окупираната от Русия територия на Украйна.

На свой ред Бен Ходжис отбелязва, че няма да е възможно да се достигнат руски военни обекти в Севастопол с помощта на касетъчния вариант на тази ракета. Според него Украйна се нуждае от повече ATACMS и няма причина САЩ да не ги прехвърлят.

Координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби не потвърди информацията, че САЩ възнамеряват да унищожат ракетите ATACMS с изтекъл срок на годност, вместо да обмислят начини за прехвърлянето им в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук