Русия все по-често се намесва в украинската услуга Starlink, използвайки напреднала технология, за да се намесва в сателитната интернет услуга на Илон Мъск. Това доведе до нови смущения на северната линия на фронта.

Както пише The ​​New York Times, преди Русия да настъпи в района на Харков, войниците от 92-ра десантно-щурмова бригада са загубили жизненоважен ресурс - сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове.

Starlink е от решаващо значение за украинската армия от първите дни на войната. Без пълноценна работа на терминалите те не биха могли бързо да комуникират и да споделят оперативна информация. Точно това се случи на новата северна фронтова линия, пише „Фокус“.

Според изданието отказите са резултат от засилена намеса от Русия. Преди атаката срещу района на Харков руснаците използваха мощни електронни оръжия и по-сложни инструменти, за да влошат качеството на услугата Starlink. Тези постижения представляват сериозна заплаха за Украйна.

"Тези действия причиниха огромни прекъсвания на Starlink. Ако те продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск.

Тъй като САЩ и други правителствата си сътрудничат със SpaceX и провалите повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink срещу технологично усъвършенстван противник“, пише изданието.

Starlink предава интернет връзки от сателити в орбита около Земята. Сигналите се получават от терминали на земята и след това разпространяват връзката, подобно на Wi-Fi рутер, към лаптопи, телефони и други устройства наблизо.

Starlink предоставя жизненоважна интернет услуга на Украйна от 2022 г. и войниците разчитат на нея, по-специално за управление на дронове.

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михаил Федоров казва, че последните атаки на Русия срещу Starlink са насочени към използването на нови и по-напреднали технологии. Преди това услугата издържа изключително добре на смущения, по-специално на влиянието на средства за радиоелектронна борба.

"Но руснаците сега тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink, защото това е много важно за нас“, посочва Федоров.

Според него Украйна постоянно комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите. SpaceX не отговори на искания за коментар.

Служител, ръководещ усилията на Русия за радиоелектронна борба, заяви миналия месец, че военните са поставили Starlink в "целевия списък“ и са разработили способности за противодействие на услугата, припомнят западните медии.

Докато Федоров настоява, че услугата Starlink трябва да се подобри скоро, военните и служителите казват, че някои от прекъсванията са причинени от руски атаки. Според тях всякакви неуспехи в критични моменти на бойното поле поставят украинската армия в още по-неизгодно положение.

"Губим в електронния бой ден преди атаките, той (Starlink) се изключи и стана супер бавен“, разкри заместник-командирът на 92-ри батальон ударни дронове "Ахил“ с позивна "Аякс“.

Проблемите поставят цялото му подразделение в неизгодно положение, казва операторът на дрона. По време на първите бронирани атаки от руската офанзива този месец дроновете започнаха да нанасят удари, но връзката с мрежата изчезва.

"В първите часове фронтовата линия беше много динамична. Врагът се движеше. И ние също се движехме. Трябваше да комуникираме бързо", казва Картел.

Кари Бинген, бивш служител на Пентагона и експерт по електронна война, заяви, че Starlink и други сателитни комуникации могат да бъдат прекъснати от използването на високомощни радиочестоти за претоварване на връзките.

Според нея стелт атаките обикновено се извършват от превозно средство с голяма радио кула.

Обясненията за сривовете на Starlink в Украйна през изминалата година са различни. Няколко експерти казаха, че Русия е станала по-добра в намесата в сигнала между сателитите и наземните терминали Starlink с мощно и прецизно заглушаване.

Други предполагат, че услугата е била нарушена от специални електронни оръжия, монтирани на дронове, които могат да объркат GPS сигналите на Starlink.

Рязкото увеличаване на използването на Starlink също може да влоши услугата. В някои случаи техническите ограничения, целящи да попречат на руските войски да използват Starlink, са навредили на службата на украинската армия на фронтовата линия.

В други случаи прекъсванията могат да бъдат по-случайни, като например по-рано този месец, когато SpaceX съобщи за проблеми с обслужването в световен мащаб поради слънчеви бури.

"Starlink даде на Мъск огромно влияние във войната, тъй като той контролира къде са достъпни сателитните услуги и може да реши да прекъсне достъпа.

В някои случаи украинските служители се обърнаха директно към Мъск, за да осигурят достъп до Starlink по време на военни операции, за да могат да извършват удари с дронове през вражеските линии - искания, които милиардерът не винаги одобряваше.

Правителството на САЩ, което закупи терминали Starlink за Украйна, понякога беше въвлечено в преговори“, пише изданието.

Starlink не се продава директно в Русия. Но тази година украински официални лица публично изразиха загриженост, че Руската федерация използва терминали, закупени чрез посредници.

Експертите предупреждават, че Украйна е прекалено зависима от една компания за такъв жизненоважен ресурс, особено от такава, управлявана от някой толкова непредсказуем като Мъск. Но зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее.

Има малко алтернативи за такова цялостно и надеждно обслужване.

Федоров отбеляза, че украинското правителство непрекъснато тества нови системи. По думите му военните разполагат със специализирани системи за морски дронове, които са унищожили редица руски кораби в Черно море.

"Но, разбира се, няма масов еквивалент“, казва той.

За украинския командир "Аякс“ загубата на услугата Starlink върна лошите спомени от войната. Когато се биеше близо до руската граница през 2022 г., неговият отряд понякога беше откъснат от Starlink, прекъсвайки видеото от дронове, използвани за насочване на артилерия от разстояние.

Отрядът разположи войници за скрито наблюдение на вражеските позиции и нанасяне на директни удари. "Беше изключително странно“, заяви той.