Сега е идеалният момент за атака на Кримския мост - бурята на практика е унищожила всички водни прегради. Това мнение изрази военният експерт Олег Жданов пред УНИАН.

"Имаме сили и средства да го повреждаме, и то постоянно, въпреки боновите заграждения. Между другото, сега е страхотен момент - бурята премахна почти всички водни бариери и те са унищожени.

Руската федерация дори се опитва да заглуши сателити над Крим, така че западното разузнаване да не регистрира липсата на водни прегради от западната страна на моста“, отбеляза той.

Според него фактът, че мостът не е атакуван, е по-скоро политическо, отколкото военно решение.

"Можем да тероризираме този мост. Освен това конструкцията е толкова технологично сложна, че всякакви експлозии на този мост могат да доведат до спиране на работата му и да доведат до продължителни ремонти или възстановителни работи", добави Жданов.

Военно-политическият коментатор Александър Коваленко се съгласи, че сега боновите заграждения не са толкова ефективни, колкото бяха преди бурята. Но дали в момента има необходимия ресурс за атака на моста, знаят само съответните специални служби на Украйна, каза експертът.

Как Кримският мост пострада от стихията

Както каза представителят на президента на Украйна в Автономната република Крим Тамила Ташева, бурята е нанесла щети на Кримския мост, но все още не се говори за пълното му затваряне:

"Керченският мост е много нестабилна конструкция. Не е тайна, че почвите в Азовско море са нестабилни, така че всяка силна буря засяга всички тези конструкции. Има някои щети на Керченския мост, но те все още не са толкова критичен, че да го блокира напълно.“, заяви тя.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук