Последните събития на украинско-руския фронт, включително изтеглянето на частите на украинските въоръжени сили от Авдеевка, са ясен знак за повратна точка за полския генерал Томаш Бонк.

"Конфликтът достигна точката, в която украинската армия има нужда от почивка“, смята експертът. Това е резултат от очевиден дисбаланс на силите.

Генералът цитира данни, според които напоследък руснаците са изстрелвали по 40-50 хиляди снаряда на ден, а украинците само по 5 хиляди. "Дисбалансът е твърде голям, за да могат украинските войски да издържат на такова нападение“, посочва той в радио TOK FM., цитиран от „Фокус“

Генералът не се съмнява, че върху ситуацията на фронта значително влияние оказват и доставките на западно оръжие.

"В момента, в който Украйна получи западно оборудване, например модерни танкове Leopard 2, украинската армия имаше значителни успехи“, казва Бонк.

Текущото отстъпление на украинските въоръжени сили, според генерала, е и въпрос на приоритети.

"Главнокомандващият на украинските войски постоянно подчертава, че много важен фактор в тази война е загрижеността за живота и здравето на войниците“, отбеляза генералът. Но веднага добави: това не променя факта, че военните трябва да са готови да понесат загуби.

"И тук възниква въпросът дали е дошло времето за някакви отстъпки в териториално отношение, които Украйна трудно ще приеме. Но тогава украинската армия, която напряга последните си сили, ще получи малка почивка", изрази своето мнение генерал Бонк.

Според него Украйна в един момент ще бъде принудена да направи отстъпки. Въпреки изявленията на киевските власти, че всякакви преговори са изключени, докато руснаците не напуснат Украйна.

 "Трудно е да се решиш да направиш отстъпки на Русия“, призна гостът. Но не може да се пренебрегне, че техният потенциал все още е по-голям от украинския.

"Руснаците, въпреки големите загуби все още имат около 900 хиляди войници в редиците си“, цитира генерал-майорът данни на западното разузнаване. И въпреки че въпросът за качеството на тези войски според него е спорен, тяхното количество е впечатляващо. Освен това "все още съществуват възможности за увеличаване на размера на армията“.

Бившият командир на 21-ва стрелкова бригада Подхала е убеден, че руснаците, както по време на Втората световна война, все повече преминават към военна икономика. Те имат съответен исторически опит, помнят миналите си победи. "Но Украйна има големи проблеми с прехода към военна икономика“, оценява Бонк.

Според него някои експерти смятат, че Украйна разчита твърде много на помощта от Запада. И в един момент тя може да се изправи пред сериозна дилема. "Украйна сама трябва да прецени кое е по-изгодно за нея, поне на този етап от конфликта“, казва в заключение гостът на TOK FM, като отново акцентира върху темата за мирните преговори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук