Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира думите на депутата Ивайло Мирчев във връзка с очакваните и договорени БТР-и за Украйна, които все още са в складовете в България.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук.

Изчаква се румънска фирма да уговори графика на извозване на техниката" - това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по БНТ.

Euractiv: България бави обещаната военна помощ за Украйна! МО пита кой ще плати...

"Финансирането ще бъде 100% външно", подчерта Запрянов, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

Ексклузивно в БЛИЦ! Самохвалството на Тагарев постави под риск националната ни сигурност

"Изнесената програма за следващите 10 години да бъде одобрена от Народното събрание (НС), освен стартиралите три проекта за самолетите, корабите и страйкърите, ще можем да стартираме и проектите за 3D радърите, за бреговите противокорабни комплекси. България има амбицията да създаде щаб на НАТО, който ще е ситуиран в София", обясни той.

Запрянов потвърди изграждането на база на НАТО край Ямбол.

"Говорим за български казармен район, в който ще има международно разполагане. Този казармен район ще настани войски, но ние имаме инсталации, като летища, бази и други съоръжения, които също са военни обекти край други градове в България.

Пропагандно се преекспонира войсковия район в Кабиле, като цел номер 1, след като ние имаме други военни съоръжения с по-голяма важност", подчерта Запрянов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук