Германският канцлер Олаф Шолц отново се обяви против доставката на Украйна на крилати ракети с голям обсег на действие Taurus, като обясни, че ако ракетите не са програмирани правилно, те могат да поразят цели в Москва.

„Ракетите „Таурус“ имат обсег от 500 км и ако се използват неправилно, те могат да ударят конкретна цел някъде в Москва“, каза Шолц по време на разговор с граждани в Дрезден. Разговорът е качен на сайта на германското правителство.

Канцлерът също така подчерта, че за да се осигури контрол върху използването на Taurus, ще бъде необходимо изпращането на германски военен персонал в Украйна. Това обаче, както увери Шолц, е изключено. "В нашия случай това би означавало, че трябва да участваме (в конфликта), за да можем да направим това. Смятам това за невъзможно", заключи той.

По-рано Шолц на конференция, организирана от агенция DPA, се обяви против доставката на Украйна на крилати ракети Taurus, като обясни отказа да ги предостави с опасността страната му да бъде въвлечена в конфликта. Канцлерът отбеляза, че е „много разочарован“ от „липса на баланс“ между това, от което Киев наистина се нуждае, и дискусиите за Taurus.

На 22 февруари Бундестагът (Парламентът на Федерална република Германия) подкрепи резолюцията на фракциите на управляващите партии (Социалдемократическата партия на Германия - SPD, Зелените и Свободната демократическа партия - FDP, либералите), която съдържа призив за прехвърляне на далекобойни оръжия на Украйна.

В документа се казва, че дългосрочната военна подкрепа за Украйна „включва доставката на необходимите допълнителни бойни системи с голям обсег и боеприпаси“, така че тя „да може да извършва целенасочени удари по стратегически важни цели, разположени дълбоко в тила“ на руските сили. Крилатите ракети Taurus обаче не се споменават директно в текста.

В същото време Бундестагът гласува против резолюцията, предложена от фракцията на опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз. В него консерваторите изрично настояха Taurus да бъде доставен в Украйна.

Преди 10 години за Бундесвера бяха закупени около 600 такива ракети. Taurus се считат за аналог на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна, но имат много по-голям обсег на действие – 500 км. През май 2023 г. тогавашният министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс потвърди факта, че Лондон е прехвърлил в Украйна ракети Storm Shadow, чийто обсег на поразяване е около 250 км.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук