Украйна се е изтеглила от селището Ласточкино в Източна Украйна, което Русия обяви, че е превзела - последното от поредицата руски настъпления след падането на Авдеевка, предаде АФП.

С навлизането в третата година на войната войските на Москва предприеха тежки атаки и превзеха Авдеевка - ключов източен град - докато украинските войски се борят с липсата на боеприпаси.

"Частите на украинските въоръжени сили се изтеглиха от село Ласточкино, за да организират отбраната по линията Орловка, Тоненке, Бердичи", заяви говорителят на украинските военни сили Дмитрий Лиховий.

След година на статични фронтови линии, през последните седмици Русия се стреми да наложи своето предимство на бойното поле и се опитва да напредне отвъд Авдеевка.

"В района на Авдеевка, силите освободиха село Ласточкино и продължиха да подобряват ситуацията по протежение на фронтовата линия", заяви руското министерство на отбраната в ежедневната си актуализация, наричайки селото с руското му име.

Малкото село се намира на около пет километра западно от Авдеевка, която руските сили превзеха преди повече от седмица.

Битката за Авдеевка беше една от най-кръвопролитните в двугодишната война и предизвика сравнения с нападението на Русия над Бахмут, който тя превзе през май миналата година.

Изправена пред недостиг на жива сила и боеприпаси, Украйна беше принудена да се изтегли от индустриалния център в източната част на Донецка област, като по този начин предаде на Москва първата си голяма териториална придобивка след Бахмут.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук