Военната перспектива за 2024 г. е преминаването на украинските сили към стратегическа отбрана на целия фронт.

Това заяви генерал-лейтенантът в оставка и бивш заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Игор Романенко по време на кръгла маса на тема: „Военната кампания на руско-украинската война 2023 г.: уроци за Украйна и заключения за следващата година“, предава УНИАН.

Според него Украйна и Русия все още имат ресурс да продължат конфликта, но съдбата на войната остава несигурна, както беше и преди година.

„В глобално измерение контранастъплението, поне досега, не доведе до фундаментални промени и очевидно Западът не беше готов за това, което се отразява и в помощта, която той предоставя“, каза Романенко.

Той отбеляза, че липсата на план за действие от украинска страна, в случай че нито един от прогнозираните сценарии не се сбъдне, и  нереалистичните перспективи за политически преговори са довели до това, че съюзниците не са одобрили нови програми за доставка на Украйна на тежки оръжия.

„Виждам перспективите за края на тази година и следващата в преминаването към стратегическа отбрана по целия фронт, както и да натрупаме сили и средства и въз основа на тяхната наличност да формулираме планове за по-нататъшни действия през 2024 г.“, каза Романенко.

Както УНИАН съобщи, Русия възнамерява да увеличи военните разходи през 2024 г. с 68% в сравнение с текущата година.

По-рано ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак заяви, че следващата година ще бъде „решаваща“ във  войната срещу Русия. Повратната точка наближава.

А ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов смята, че 2025 г. може да започне разрушителни процеси в Руската федерация.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук