Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви пред представители на няколко руски издания, че страната-агресор не възнамерява да спре военните действия в Украйна в случай на започване на преговори за войната, която Русия отприщи, пише УНИАН.

Според rosSMI Лавров е казал това в интервю за радиостанциите Sputnik, "Komsomolskaya Pravda" и "Govorit Moscow", коментирайки споразуменията, за които се твърди, че са били обсъдени в Истанбул.

"Русия е готова за преговори с Украйна, но разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са „безсмислени по много причини“.

Няма да правим паузи във военните действия по време на преговорния период. Процесът трябва да продължи", каза Лавров. Освен това той заяви, че Китай има глобална инициатива за сигурност, която отразява възгледите на Кремъл.

Освен това Русия изисква - ще забрани съществуването на военни бази и учения в Украйна с участието на трети страни, освен в случаите на съгласие на всички "страни-гаранти", включително Руската федерация и Китай.

Лавров спомена още, че е била обсъдена съдбата на Харков и други региони на Украйна.

„Трябва да отблъснем линията, от която враговете могат да ни атакуват. Тук Харков играе важна роля... Реалностите станаха второстепенни: сега имаме „4 оригинални района“, каза Лавров. Твърди се, че „гаранциите“ предвиждат заловените части от Украйна, по-специално окупираните полуостров Крим и Донбас, да принадлежат на Руската федерация.

„В този „Истанбулски документ“ имаше гаранции... Член 5 от Вашингтонския договор за създаване на Северноатлантическия алианс се смяташе за граница на сериозност. Той не беше възпроизведен дословно, но там бяха договорени няколко други форми.

Беше специално написано, че тези гаранции за сигурност не важат за Крим и Донбас, което общо взето означаваше, че те не могат да бъдат пипани, иначе гаранции няма“, каза Лавров.

В същото време Лавров каза, че предупрежденията, че Руската федерация ще атакува страните от НАТО през следващите години, в случай на поражение на Украйна, се смятат за „подстрекавани заплахи“, „част от хитър план за изнудване на пари от техните парламенти за продължаването на войната“.

Ръководителят на руското външно министерство заяви, че страната-агресор няма доверие на Украйна и Кремъл е убеден в необходимостта от продължаване на кръвопролитната война. „В Русия има пълна убеденост, че днес е необходимо да се продължи „СВО“ в Украйна“, цитира Лавров някои медии, пише още УНИАН.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук