Войната в Украйна с руските окупатори навлезе в нов етап. Украинските въоръжени сили предстоят тежки зимни битки. "Имаме нова фаза на война и това е факт. Зимата като цяло е нова фаза на война", каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за АП.

Според него той е доволен от резултатите от контранастъплението дори само защото украинските въоръжени сили не отстъпват, воювайки с втората най-добра армия в света.

"Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да се радвам, но и не мога да се оплаквам много", отбеляза държавният глава.

Зеленски призна, че украинските власти очакват по-бързи резултати от лятното контранастъпление на Силите за отбрана, но това не може да бъде постигнато. Той обясни, че Украйна не е получила всички необходими оръжия и това е попречило на бързия напредък.

"Нямаме достатъчно сили бързо да постигнем желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се отказваме. Уверени сме в действията си. Борим се за това, което ни принадлежи", подчерта президентът.

В същото време той добавя, че са постигнати някои успехи. Украинските войски успяха постепенно да настъпят, въпреки факта, че окупаторите бяха по-добре въоръжени и укрепени. Атаките срещу руския Черноморски флот също дадоха резултати.

Сега Зеленски се фокусира върху увеличаването на производството на оръжия в Украйна, за което се отделя значителна част от държавния бюджет. Капацитетът обаче все още не е достатъчен, за да обърне хода на войната. Решението може да бъде изгодни заеми и договори за производство на оръжия от западни съюзници.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук