Владимир Путин трябва да загуби тази война, а Русия трябва да плати за всички щети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в емоционална реч в германския Бундестаг, пише Deutsche Welle.

"Времето за компромиси свърши", каза още той.

В речта си пред германския Бундестаг украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за подкрепата, която оказва на страната му след руската инвазия. 

"Украйна води тази война и в интерес на цяла Европа", заяви още той и добави, че край на войната може да има само при условията, които поставя Украйна.

Володимир Зеленски

Зеленски настоя Русия да поеме пълната отговорност за войната срещу страната му.

"Времето за компромиси свърши. Русия трябва да плати за всички щети. Руският президент Владимир Путин трябва да загуби тази война", каза още Зеленски и изрази увереност, че тези цели могат да бъдат постигнати: "Няма стени, които да не могат да паднат".

"Сигурна съм, че руските военни престъпления ще бъдат наказани", заяви председателката на Бундестага Бербел Бас преди речта на Зеленски и увери Украйна в солидарността на германския парламент.

"Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз (ЕС) и НАТО", каза още тя.

Бербел Бас

Преди това германският канцлер Олаф Шолц призова Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна и да се включи в усилията за прекратяването ѝ.

На предстоящата мирна конференция в Швейцария, на която Москва няма да присъства, ще бъдат обсъдени "принципните позиции за справедлив и траен мир", заяви Шолц на започналата днес в Берлин конференция за възстановяването на Украйна.

Олаф Шолц

"Това все още не са преговори за прекратяване на войната", подчерта канцлерът.

"За да се случи това, Владимир Путин ще трябва да покаже, "че е готов да прекрати бруталната си война и да изтегли войските си", каза Шолц.