„Руският президент Владимир Путин искаше да се възползва от факта, че американският Конгрес не можеше да одобри нова помощ за Украйна повече от шест месеца и да превземе Харков.

Руснаците удрят жителите на Харков всеки ден, защото искат да провокират хаос и да принудят хората да бягат“, това каза украинският президент Володимир Зеленски пред президентската фондация и институт „Роналд Рейгън“. 

Според украинския лидер това е целта на Путин за Харков.

„Путин имаше тази информация. Той искаше да използва тази пауза от повече от шест месеца в Конгреса с това решение, така че искаше бързо да окупира Харков, където милион и половина хора живеят сега. Съвсем близо до границата...“, каза украинският президент.

Зеленски добави, че по време на новата офанзива на Руската федерация в района на Харков Киев е загубил някои села, които са разположени по границата, но е успял да вземе и спаси жителите, уточнява UNIAN

„Виждате ли, за него (Путин – ред.) няма значение кого да убие – войник, човек, цивилен. Разбира се, нашите войници, преди всичко нашите герои, те ги спряха, той загуби много хора“, добави президентът.

Главата на украинската държава каза, че става дума за хиляди окупатори. „За него това беше много висока цена за тази операция“, подчерта Зеленски.

Войната в Украйна продължава - важни новини, които си струва да знаете

След дълго забавяне в Съединените щати нова помощ от милиарди долари за Украйна най-накрая беше приета в края на април. 

В началото на май руските окупатори започнаха активно да настъпват в граничната част на Харковска област и превзеха няколко населени места. Руските власти твърдяха, че уж искат да създадат „буферна зона“, така че нейната територия да не пострада от ответен огън.

По-късно украинските войници успяха да спрат настъплението на противника си. През лятото командирът на оперативна рота с позивна „Старият“ каза, че в района на Харков за украинските защитници е станало много по-лесно да се противопоставят на врага, тъй като е пристигнала нова американска помощ. По думите му артилерията работи много плътно.

Батальонът „Характерници“ е сформиран в Украйна: Състои се от затворници

В 24-та отделна механизирана бригада на името на цар Данаил е сформиран батальон от бивши затворници, наречен „Характерники“. Това съобщава UNIAN.

„Новобранците от нашата бригада се възползваха от възможността да получат втори шанс и да се включат в изпълнението на своя свещен дълг във Великата война за независимост. Има много хора с боен опит”, съобщава телеграм каналът 24 ОМБр.

Отбелязва се, че те вече са положили военна клетва за вярност към украинския народ и са произнесли молитвата на украинския националист. 

„В близко бъдеще „Характерниците“ ще започнат да изпълняват бойни задачи и да се покажат на бойното поле“, се казва в съобщението.

Мобилизация на осъдените

На 17 май украинският президент Владимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои категории затворници да бъдат мобилизирани в армията.

В края на месеца от Главната прокуратура съобщиха, че над 770 осъдени вече са постъпили в редовете на въоръжените сили, а общо 2402 молби са подадени в съда.

Превод и редакция: БЛИЦ