Украйна започна да произвежда системи за противовъздушна отбрана, но се нуждае от американските системи "Пейтриът", защото производственият процес отнема време, през което загиват хора. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на заключителната пресконференция на проведената днес девета среща на върха на Инициативата "Три морета" в литовската столица Вилнюс.

Зеленски се яви пред медиите в Двореца на великите херцози, където се помещава Националната галерия на Литва, заедно с домакина на форума - литовския президент Гитанас Науседа, и полския държавен глава Анджей Дуда.

"Започнали сме да произвеждаме системи за противовъздушна отбрана, но това отнема време, през което губим хора. Затова и се нуждаем от системите "Пейтриът". А ние нямаме тайни от своите партньори. Придобиваме технологичен опит в хода на производството, който можем да споделим.

Полският президент Дуда предложи страните да отделят не два, а три процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Сто процента от националния бюджет на Украйна отиват за военни разходи. През това време Русия се снабдява с дронове "Шахед" и с боеприпаси от Северна Корея", каза Зеленски.

Той каза, че руският президент Владимир Путин иска да унищожи Украйна. "Неговата цел е да унищожи нашата енергийна инфраструктура, да съсипе живота на украинците. Той обстрелва всичко, включително и цивилни обекти. Затова няма друга алтернатива, освен Украйна да бъде приета в НАТО.

Вече имам девет споразумения за сигурност, но ни трябват още, за да може нашите партньори да гарантират, че ние трябва да влезем в НАТО", каза още украинският президент.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук