Искате да боядисате косата си в домашни условия ? Без значение каква боя за коса ще изберете, не отваряйте кутията, докато не прочетете съветите от експертите.

1-10-zapovedi-za-uspeshno-bojadisuvanje-na-kosata-vo-domashni-uslovi-www.kafepauza.mk_

1. Изберете подходящия цвят

Цветът на косата (дори и ако е боядисвана) трябва да служи като основа за избора на новия цвят. Никога не опитвайте с една процедура да изсветлите или потъмните косата с повече от два нюанса.

2. Придържайте се към "студените" оттенъци

Ако косата Ви е с "горещи" нюанси, лесно може да се случи цвета да се окисли, а косата да приеме зеленикави отблясъци. Цветовете, които попадат в категорията на "студени" или "неутрални" тонове са много по-безопасен вариант, особено при първото боядисване.

3. Осигурете си необходимото количество боя

Имате дълга коса и Ви се случва следната ситуация: Някъде на половината от процедурата разбирате, че не разполагат с достатъчно боя за коса. Истински ужас! Количеството на цвят в по-голямата част от стандартните опаковки е достатъчна за боядисване на "средна" дължина на косата (приблизително до раменете). Така че, ако имате дълга или много гъста коса, задължително купете две опаковки боя за коса.

3-10-zapovedi-za-uspeshno-bojadisuvanje-na-kosata-vo-domashni-uslovi-www.kafepauza.mk_

4. Подходящо оборудване

Нещата, които се намират в опаковката на по-голямата част от боите за коса, често не са достатъчно удобни. Затова е най-добре да инвестираме в професионалното оборудване - четки, ръкавици, съд за смесване на цветовете. Те ще Ви помогнат по-качествено да стартирате процедурата. 

5. Пробвайте цвета на няколко кичури

Спестете си неприятни изненади и скъпи фризьорски услуги за "поправяне на щетите". Ако имате време, тествайте новия цвят на няколко вътрешни кичури и ако сте доволни от резултата, можете спокойно да боядисате цялата коса.

6. Внимателно боядисайте корените

Неравностите в цвета на корените на косата и краищата са основните показатели, че сте се боядисвали сами. Това се случва, когато цветът се слива от корените към краищата, които вече са с наситен цвят. За да избегнете тази грешка, помолете приятелка, сестра или майка, внимателно да нанесе боята Ви само на корените. Искате да освежите цвета на косата? Изчакайте поне 5 минути от началото на процеса на боядисване, после намажете останалата част от косата.

7. Поддържайте цвета на косата

Колкото повече се грижите за косата, толкова цвета ще бъде по-свеж и то постоянно. Това означава, че трябва редовно да използвате шампоан за боядисана коса, както и поне веднъж седмично да използвате балсам с дълбоко действие.

8. Добре покрийте белите коси

За покриване на белите коси, използвайте избор на цвят за коса в нюанс, който е някъде по средата на цвета, който искате и цвета на косата, която сте имали като дете. Така ще "омекне" външния вид на лицето и ще покрите корена.

9. Внимателно с къдравата коса

Боядисването на естествено къдрава коса е деликатна работа. Тя е естествено суха и пореста, и затова бързо абсорбира цвета и е по-податливи на щети, отколкото правата коса. Затова експертите съветват да разредите боята така, че да замените 1/3 част от окислителя с дестилирана вода. След това изпълнете процедурата за боядисване по обичайния начин. Ето още три безценни бонуса за дамите с къдрава коса.

10. Експериментирайте с цветовете за коса

Цветът на косата е без съмнение моден детайл. Затова можете да си играете със светли, тъмни или червеникави нюанси на цветовете, които обикновено използвате. Резултатът може приятно да ви изненада. Ако не сте готови за големи експерименти, леките промени можете да постигнете с помощта на тониращи шампоани или тониращ спрей.