В събота посрещаме един от най-големите пролетни празници - Гергьовден! 

Празникът е свързан със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките. Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата.

В различните области на страната празникът има различни названия – в Източна България го наричат Гергювден или Гергевден, във Вардарска Македония – Гюрговден или Гюргевден, а в Западна България – Джурджовдън или Гергьовден, от където идва и неговото официално название. 

Вековните контакти между християни и мюсюлмани са способствали Гергьовден да се почита и от изповядващите исляма под името Хъдърлез. Сред мюсюлманите в България празникът е свързан с праведника Хазър (Хизр, ал-Хадир, ал-Хидр). 

В българския народен календар с Гергьовден започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. 

Какви обреди за здраве и берекет се извършват на този ден и за какво трябва да внимавате в подготовката на трапезата, вижте в jenata.blitz.bg.