Изследване разкри каква храна да дадем на гостите ни, за да са в добро настроение
Човекът е това, което яде. Тази мъдрост е била известна и на древните, и на съвременните почитатели на мислите на великите хора. Днес обаче разполагаме и с научно потвърждение.
Изследователи са стигнали до обоснования извод, че храната сериозно влияе върху нашето настроение и дори психическо състояние. Ето както трябва да ядем, за да бъдем винаги в добро разположение на духа.
С помощта на храната можем да променяме своето настрояние и дори да влияем на душевното равновесие на другите – това сочи изводът на учени от САЩ. Неотдавна в медицинското списание MedicalXpress бяха публикувани резултатите от тяхното мащабно изследване, в рамките на което са взели участие стотици хора от различни страни.
Те попълнили онлайн анкети. Участниците отговоряли на въпроси, свързани с хранителните им навици, психическото и психологическото им състояние, а също така за честотата на сменяне на настроението им.
След анализ на резултатите, учените стигнали до няколко неочаквани извода.
Оказало се, че за младите хора на възраст от 18 до 29 г. главен източник на добро настроение не са сладките храни, а месото.
И това е интересно: Не гладувайте - не може да излъжете организма си - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
При редовна консумация на месни блюда, не по-рядко от 3 пъти седмично, в организма се повишава изработването на „хормона на щастието“, в частност на допамина и серотонина. Това осигурява стабилно добро настроение и устойчивост на стрес.
Анкетираните, които консумирали месо по-рядко и не практикували спорт, се характеризирали с по-голяма предразположеност към психични проблеми.
В категорията с по-възрастни участници нещата стоят също така интересно.
Учените са установили, че хората след 30-годишна възраст са по-изолжени на стрес, ако наблягат на червеното вино, бобовите култури и зеления чай.
Това е лоша новина, предвид факта, че изброените храни често присъстват в менюто им, тъй като съдържат мощни антиоксиданти. Затова учените препоръчват да се консумират вечерно време, след края на работния ден.
Тогава блюдото от бобови култури и чашата червено вино ще носят само радост и ползи.
Учените твърдят, че не бива да пестим средства, когато купуваме месо. Не е препоръчително да пием зелен чай с литри в разгара на работния ден. Така настроението ни ще бъде по-добро, а нивото на стреса – по-ниско.
Източник: Profit.bg.
Последвайте ни
0 Коментара: