Случайният секс е сложно нещо, когато става въпрос за здраве и приятно изживяване. Сексът, разбира се, може да бъде забавна и здравословна част от живота на възрастните, дори случайният секс, но трябва да обърнете внимание не само на физическото си здраве, но и на емоционалното, пише “Health”.
Миналата година учени от Норвегия провели проучване, резултатите от което не били особено учудващи – че жените повече от мъжете съджаляват за еднократни полови контаки след края им. Сега същият екип е направил проучване и в САЩ, опитвайки се да намери и в двете държави отговор на въпроса какви са причините за това съжаление. Най-новите резултати са публикувани в журнала “Personality and Individual Differences”. 
 

Оказва се, че жените не съжаляват много за еднократните си афери, когато те са инициаторите на преживяването. При мъжете е съвсем различно – те са еднакво щастливи, че са правили еднократен секс, независимо дали те са направили първата стъпка или не.

И това е интересно: Мъжете или жените са по-склонни да станат донори, за да спасят близък човек? - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Анкетирани са 929 норвежки и 524 американски хетеросексуални студенти относно последните им еднократни връзки. Половината от мъжете казали, че се радват за преживяното, за разлика от жените, от които едва една трета отговорили по този начин. От друга страна, повече жени казали, че съжаляват за случайните си сексуални контакти, в сравнение с мъжете.
 
Установено е също така, че хората изпитват по-малко съжаление, ако партньорът им е имал добри умения в леглото. С други думи, ако сексът е бил добър. Този ефект, отново, е по-силен при жените, отколкото при мъжете.

С такова бельо жените са по-добри в секса
 
Учените смятат, че разликата се дължи на различията в пола – жените поемат по-голям риск при случайния секс – 9 месеца бременност, затова са загрижени повече за качеството на всеки акт. От еволюционна гледна точка, мъж, който има добри умения, е по-вероятно да предадене по-висококачествени и здрави гени на поколението си.
 
Жените, които са инициатори на половия акт, е по-вероятно да имат „здрава сексуална психика и да се чувстват максимално удобно в своята сексуалност“, се казва още в изследването.
 
Освен това, жените, които правят първата стъпка, имат максимален избор относно това с кого искат да спят. Следователно, те имат по-малко основание да съжаляват, тъй като изборът си е бил техен.
 
Разбира се, понякога емоционалните реакции след секс имат много по-дълбоки причини. Една от най-важните е дали е имало пълно съгласие за акта. Мъжете и жените, които се чувствали принудени да го направят, след това съжалявали. И двата пола гледат с отвращение на преживяването, ако е било нехигиенично, грешно или неморално.
 
Според проучването, повече норвежци, отколкото американци, са имали еднократни връзки докато са били в началото на 20-те си години.

Превод и редакция: БЛИЦ