Феминизмът е от движенията, борещи се за равенство между половете. Но в днешната демокрация от една добра идея той вече се превръща в борба срещу мъжете. Въпреки това, и през ХХI век в света все още съществуват страни, за които дискриминацията на правата на жените не е някаква вятърна мелница, а реален проблем.
Саудитска Арабия и модната индустрия са взаимно изключващи се понятия  Все пак на жените от Изтока дори не се разрешава да показват своите лица, а какво да говорим за разходки по модния подиум в съмнителни тоалети.  

Но дори и в тази вярна до смърт на древните традиции държава животът не тъпче на едно място. Всичко започна с това, че представителките на прекрасния (а не слабия) пол получиха разрешение да шофират. И така зрънце по зрънце, и воала - днес Саудитска Арабия покорява света на модата. 


Запознайте се! Това е саудитската моделка Талида Тамер. Момичето е само на 17 години, но, сякаш, сериозно е настроено за големи успехи в живота. Буквално през миналите дни Талида дебютира на Седмицата на модата в Париж: красавицата откри ревюто на колекцията на Antonio Grimaldi. Също е интересен и факта, че само дни по-рано Тамер се появи на корицата на популярното лъскаво списание Harper’s Bazaar Arabia.


По думите на Тамер, за нея модният бизнес е възможност да заяви пред целия свят правото на арабските жени на самореализация.

Талида Тамер е родена в пристанищния град Джида. Баща ѝ е гражданин на Саудитска Арабия, а майка ѝ е италианка.  


Още от детство Талида Тамер е знаела повече за модния бизнес, отколкото нейните връстнички. Навремето майка ѝ също е работила като манекенка и е работила не с кой да е, а с марки като Armani, Gianfranco Ferre и La Perla.


Благодарение на своята майка момичето е получило колосални знания за това, за което местните жителки въобще дори не знаели какво е.  


Талида също имала честа да работи с марката за парфюми Karloff и ритейлъра Rubaiyat.


Източната красавица признава, че главните ѝ кумира са Жизел Бюндхен и холандската моделка с египетски корени Имаан Хамам.  

Поради това, че Тамер дефилира по световните модни подиуми и многократно е участвала в големи рекламни кампании, тя е кръстена в мрежата "първата моделка в Саудитска Арабия".  


По думите на младия талант, тя винаги е знаела, че рано или късно арабските жени ще получат право на глас, а Талида вече е казала своята тежка дума, заявявайки за себе си в качеството на професионален модел.  


Популярността на саудитската моделка тепърва почва да расте: в Инстаграм тя има вече над 13 000 последователи. 

Превод и редакция: БЛИЦ