На 9 декември православните християни почитат зачатието на света Анна – майката на Дева Мария. Имен ден празнуват десетки красиви имена.

Празникът върви със специална обредна трапеза, на която присъстват само постни ястия.

Тъй като коледните пости приключват една на 25 декември, празникът трябва да се посрещне без храни от животински произход.

На трапезата задължително трябва да присъства варена царевица, варено жито, баница със зеле, праз с ориз и маслини за здраве особено на бременните жени, защото светицата е покровителка на бременността, раждането и родилните мъки.

Вярва се, че в този ден задължително трябва да се яде жито и царевица, за да бъде плодородна и богата следващата година и посевите да порастат. От житото и царевицата трябва да бъде раздадено, за да имаме по-големи успехи.

Но повече за традициите на този ден, както и чудни рецепти за гозбите, които задължително трябва да присъстват на трапезата, ще видите на jenata.blitz.bg