Мнозина от нас имат градини, в които отглеждат всякакви зеленчуци, че и плодове. Всички знаем колко вкусни са през зимата бурканите, в които сме сложили зимнина от домашната продукция.

Именно в помощ на всички градинари вече от jenata.blitz.bg споделиха важен списък, който разкрива какъв разсад трябва да се засади през февруари.

Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорят за един конкретен зеленчук. Става въпрос за червеното зеле.

То е не само вкусен и питателен зеленчук, но и биоиндикатор, тъй като променя цвета си в зависимост от рН на почвата. Изглежда червено, когато се отглежда в кисели почви, докато става синьо в алкални почви, интересна характеристика, която разкрива pH на вашата градинска почва.

Днес на пазара има много разновидности на червеното зеле и два или три разновидности с различен срок на зреене могат да осигурят дълга реколта. Втвърдените растения са студоустойчиви и могат да се засаждат сред най-ранните пролетни зеленчуци.

Червеното зеле се отглежда най-добре като култура за хладно време в богата на органични вещества почва, която е добре дренирана. Веднага след като температурата надвиши 26 градуса по Целзий, растенията не се развиват добре и губят качество, така че се предпочита по-хладен вегетационен период със засаждане рано напролет.

Червеното зеле дава по-малки глави от бялото зеле, но по отношение на количеството полезни вещества не отстъпва на своя сродник, а го превъзхожда по редица параметри. 

Червеното зеле съдържа 10 пъти повече витамин А от зеленото зеле и два пъти повече желязо. Цветът се дължи на високото съдържание на антоцианини - противотуморни съединения.

Червеното зеле се отглежда лесно от разсад, който трябва да е на възраст поне осем седмици и да има поне шест листа преди разсаждане.

Но как правилно, че и кога, трябва да засадите червеното зеле, че да се радвате на обилна реколта, ще научите на jenata.blitz.bg