Благодарение на постиженията на съвременната медицина, хората днес живеят по-дълго. Затова трябва да полагаме повече усилия да запазим мозъка си във форма по-дълго време, пише Мениджър Нюз, позовавайки се на qz.com. 

Усъвършенстваната технология позволява на изследователите да разберат как работи мозъкът, на какво реагира и дори, как да се преквалифицира. Знаем, че храни с високо съдържание на антиоксиданти, включително боровинки, зеле и ядки, са полезни за мозъка. Знаем, че средиземноморската диета, която до голяма степен се основава на растителни храни и е богата на пълнозърнести храни, риба, плодове и червено вино, може да подобри мозъчната функция. И знаем, че усмивката може да накара мозъка да търси положителни възможности вместо отрицателни.

Но освен това си струва да опитате и тези 5 прости ритуала, които според науката за познанието, ще помогнат на мозъка да произвежда нови клетки, които да образуват нови невронни пътища, да подобряват познавателната способност и да поддържат положителен и остър поглед към света.

14 алкални храни, които почти не съдържат калории и са супер полезни за отслабване

1. Поздравете се за малките победи

Честотата на успеха е по-важна от неговия мащаб, така че не чакайте големите победи, за да се поздравите, казва директорът на Станфордската лаборатория по мотивационни технологии Би Джей Фог. Вместо това ежедневно отбелязвайте победите пред себе си. Мозъкът не прави разликата в прогреса. Колкото по-успешни се чувстваме, толкова по-сигурно ще постигнем успех. Например, продуктивните сутрешни ритуали могат да се използват, за да се мотивираме през останалата част от деня. 

2. Поддържайте физическа активност

Според невролога Етиен ван дер Уолт физическата активносте един от най-добрите начини за подобряване на здравето на мозъка. Когато тренираме, нашият сърдечен ритъм се увеличава, кислородът се инжектира в мозъка много по-бързо и новите мозъчни клетки се развиват по-бързо. Колкото повече мозъчни клетки произвеждаме, толкова по-лесно е за тях да взаимодействат помежду си, развивайки нови невронни пътища. В крайна сметка мозъкът ни става по-ефективен и пластичен, което означава по-добро умствено представяне.

Изследване, проведено през 2014 г. в Университета на Илинойс, САЩ, установява, че децата, които редовно се упражняват, имат по-високо ниво на "инхибиране на вниманието". Това е способността да се блокира ненужна информация и да се съсредоточи вниманието върху насатоящата задачата. В статията се отбелязва, че участниците в проучване са показали подобрени способности да превключват между познавателни задачи. Дори не трябва да се потите много, за да поддържате мозъка в добра форма. Изследване, проведено в университета в Джорджия, САЩ през 2003 г. показва, че 20 минутна тренировка е достатъчна, за да се променят процесите на обработка на информацията и функциите на паметта на мозъка. 

3. Тренирайте мускулите на мозъка

Мозъкът е мускул и като другите мускули в тялото, ако не се тренира в крайна сметка може да загуби своята ефективност. Това означава, че е много важно да използвате мозъка си и да подкрепяте неговата дейност. Старшият преподавател в Масачузетския технологичен институт Тара Суарт отбелязва, че е особено важно да тренирате областите на мозъка, които не използвате много често. Добрите упражнения включват изучаване на нов език, обучение за свирене на нов инструмент или дори жонглиране.

Ето как да забавите стареенето като добавите един продукт в диетата си

За да подобри когнитивните си умения, писателят Джеймс Алтъчър всеки ден се опитва да измисли нови идеи. Ето какво пише за ежедневната си система: Вземете малък бележник, като на сервитьор. Отидете в местното кафене. Можете да почетете от вдъхновяваща книга 10 или 20 минути. След това започнете да пишете идеи. Ключът е да напишете 10 идеи. Списъкът с идеи е всичко, от което се нуждаете. Няма значение, дали те ще влязат в употреба. Важно е да промените рутината си. Харвардския психолог Шели Карсън, автор на книгата "Вашият творчески ум» ("Your Creative Brain") също смята, че е важно да разбъркате всичко познато с главата надолу. Разсейването от рутината може да бъде важен инструмент на знанието.

4. Седнете изправени

Изправената позиция не само увеличава нивата на енергия и подобрява общото настроение, но също така увеличава увереността, както се вижда в проучване от 2013 г., проведено от Харвардския професор Ейми Кади и колегата й Мартен Бос. От чисто познавателна гледна точка безсилната, изгърбена поза може да склони мозъка към чувството за безнадеждност и депресивни мисли. Това явление се корени в нашата биология и се обяснява с начина, по който езикът на тялото "е тясно свързан с господството в животинското царство", пише Кади в книгата си "Присъствие" ("Presence"). Ерик Пепър, професор по психофизиология в университета в Сан Франциско, съветва всеки час да проверяваме позицията си, за да се уверим, че не сме се прегърбилии пред телефон или таблет. Той също така съветва повдигането на малките устройства по-близо до лицето по време на употреба, вместо да се принуждаваме да гледаме надолу и да се навеждаме.

5. Дръжте телефона далеч от главата си през нощта

Съществуват много митове и полуистини за това, как един смартфон може да повлияе на мозъка. Независимо от факта, че все още са необходими много изследвания за безжичните устройства, изглежда има връзка между синята светлина, излъчвана от електронните екрани и съня. Според Суорт, старши преподавател в Технологичния институт в Масачузетс, естествената система за почистване на мозъка изисква от 6 до 8 часа сън. Без него мозъкът в крайна сметка се сблъсква с големи натрупвания на амилоид - невротоксини, открити при хора с неврологични заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер. Колко далеч трябва да държим мобилните си устройства, за да не ни пречат нощем, не е ясно, но Суорт казва, че е достатъчно да не ги слагаме до главата си. 

В крайна сметка, поддържането на здравето на мозъка изисква воля и устойчивост, както при всяка друга част на тялото. Но, както показват проучванията, със сигурност е възможно да държим ума си в хармония с тялото - с малко усилия.