Всеки знае вида на кръвни съсиреци, които се получават при натъртване: те са досадни, а понякога ни създават доста проблеми, но не е нужно да се притеснявате твърде много за тях. 

Но някои съсиреци са всичко друго, но не и безвредни. Те могат да причинят сърдечни удари, инсулти, както и други тежки заболявания. Ако имате следните симптоми, може би е разумно да планирате преглед рано, отколкото късно.

1. Подуване или издутина в един от крайниците

Вътрешно набъбване може да има венозна тромбоза или съсирек, който може да повлияе на кръвообращението, намаляване на количеството кислород, което получават основни органи, и да доведе до инфаркт или инсулт.

2.Болка в краката

Това често е признак на тромбоза, особено когато болката се чувства като спазъм.

3. Червени ивици по кожата

Натъртване, което се образува след прекъсване е също форма на кръвен съсирек. Но ако видите червени ивици върху кожата след вените отдолу , това не е нормална контузия. Ако ивиците са топли, трябва да се консултирате с лекар незабавно.

4. Болки в гърдите, докато дишате дълбоко 

Това може да бъде признак на кръвен съсирек в белите дробове , което може да доведе до белодробна емболия . Ако е болезнено да дишате, винаги е добра идея да се действа бързо и да се прегледате.

5. Недостиг на въздух

Ако е трудно да дишате дълбоко, това също може да бъде признак на кръвен съсирек в белите дробове. Усещане за трептене в гърдите, сърцебиене, виене на свят - трябва да се прегледате незабавно.

6. Необяснима кашлица

Ако изведнъж кашляте, без да сте настинали, или някаква друга "законна" причина да кашляте, проверете сърдечната честота. Ако е необичайна (и определено, ако е съчетана с някой от горепосочените симптоми), обадете се на Вашия лекар.

Никой не иска да изглежда като хипохондрик или се притеснява през цялото време. Но в случая на тези шест индикации, трябва да се вземат на сериозно, защото може да бъде въпрос на живот и смърт.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO