6 ужасяващи вреди от течния шоколад, вижте неговата вкусна алтернатива
Влияе зле на здравето
Оказва се, че сладката наслада е много вредна за организма ни, защото е една от предпоставките за затлъстяване. Според здравните институции на ЕС течният шоколад трябва да се продава със специални етикети, които да предупреждават за хранителната стойност на продукта и влиянието му върху здравето. Той
съдържа рисковано голямо количество палмово масло и захар
които мощно атакуват организма и причиняват затлъстяване, което за съжаление са наблюдава най-вече при децата.
Въпреки чудния аромат на лешници, който си представяте и с който продуктът се появява в рекламите, истината е, че те са едва трета съставка след захарта и палмовото масло.
Особено е тревожно влагането на палмовото масло в млечните произведения, особено в сиренето. Неслучайно през последните години българите страдат от системен недостиг на калций, което води до непоправимо увреждане на костната система. Остеопорозата се подмладява все повече.
Палмовото и кокосовото масло съдържат наситени мазнини, които имат растителен произход; те се съхраняват дълго време, без да променят свойствата си. Палмовото масло се използва в производството на маргарин и други заместители на кравето масло; то удължава срока им на съхранение, като запазва вкуса и цвета им. Наситените му мастни киселини пък,
увеличават нивото на холестерина в кръвта
и провокират развитие на атеросклероза, тромбоза на съдовете, сърдечни заболявания, затлъстяване. Затова палмовото масло е изключително вредно за хора от всяка възраст. То има способността да усилва вкуса на продукта, който консумираме – и е основен принцип във веригите заведения за бързо хранене.
Освен в храните, палмовото масло се използва още в производството на евтина козметика. Много от вас вероятно не знаят, че то се използва широко за смазване на металургично оборудване. Влага се и в млечните продукти, за да продължи срока им на съхранение. Температурата, при която маслото се топи, е по-висока от температурата на човешкото тяло. Когато то попадне в стомаха, се превръща в лепкава като пластилин маса, която се опитва да слепи и други компоненти.
Останалите вреди и безвредната алтернатива четете в най-полезния сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: