Ракът на белия дроб може да бъде извънредно тежко и дори фатално заболяване, но ако знаете всички симптоми бихте могли да се открие достатъчно рано, за да се лекува. Той е вторият най-често срещан рак при мъжете, но се среща и при жените.
Ето основните симптоми.

1. Кашлица, която не спира

Кашлицата обикновено се свързва с настинка или инфекция на дихателните пътища, но при тези заболявания тя обикновено преминава заседмица или две. А упоритата кашлица може да бъде признак на рак на белия дроб.

И това е интересно: 10 "здравословни" навика, от които няма никаква полза - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

2. Промени в кашлицата

Ако кашлицата става по-дълбока или е с дрезгав звук – време е да посетите лекар. Други симптоми са – кръв или повече слуз в нея.

3. Затруднено дишане

Развитието на белодробен тумор в гърдите води до недостиг на въздух. Това се случва и на къси разстояния или извършване на нормални задачи в ежедневието.

4. Болки в гърдите

Рак на белия дроб причинява болки в гърдите, раменете или гърба. Тя може да е сотра, тъпа, хронична…Болката в гърдите може да бъде показателна за много здравословни проблеми, включително рак на белия дроб.

5. Хрипове

Когато дихателните пътища са стеснени или блокирани, се развиват хрипове или се чува свистящ звук при дишане. Хриповете също може да бъдат признак на астма или алергия.

6. Дрезгав глас

Ако започнете да усещате промяна в гласа си – повече дрезгав тон – време е да си уговорите среща с лекар. Това може да бъде свързано с рак на белия дроб.

7. Рязко отслабване

Повечето от нас биха се радвали да отслабнат, но една необяснима загуба на тегло може да бъде свързана със здравословни проблеми, включително рак на белия дроб. Раковите клетки могат да се хранят за сметка на здравите клетки, защото се делят много бързо. Ако имате този симптом, може да има проблем.
 
8. Болка в костите


Рак на белия дроб в начална степен не е с много симптоми, докато не се е разпространил. Ракът с метастази, който е дори в костите, може да доведе до болки в гърба или в други части на тялото.

Болките се влошават през нощта. Ракът на белия дроб започва често с болка в рамото, ръката или болка във врата. Ако сте изпитвате нещо повече от незначителна болка, трябва да се консултирате с професионалист-онколог и да си направите изследвания.