В съвременния свят човек консумира около 10-15 грама сол на ден, а нормалната дневна доза е само 5-6 грама. Това означава не само количеството, което добавяме към храната сами, но и количеството в други продукти. Независимо дали е морска или трапезна сол или се отглежда при специални условия, тя е приблизително 40% натрий . В големи количества този елемент е вреден за организма.

Периодичното гладуване води до диабет?

Излишък на сол в тялото

Ситуацията се усложнява от заседнал начин на живот и недостатъчния прием на питейна вода: излишните вещества се депонират в мускулите, ставите и съдовете. Превишаването на солта засяга и вътрешното състояние на системите и органите, както и външността на човека и неговото здравословно състояние. Ето защо е важно да знаете признаците и характеристиките на това явление.

Храните, които буквално изяждат костите ви

Знаци, че тялото е пренаситено със сол

Постоянно усещане за жажда

Очевиден знак: липсват течности и тялото се опитва да разрежда концентрирания физиологичен разтвор.

Излишък на сол в тялото

Оток по лицето или крайниците

Колкото повече сол има в тялото, толкова повече течност трябва да се приема, за да се поддържа баланса. И задържането на течност в клетките води до подуване.

Голям корем

Задържането на течността също причинява подуване. В допълнение, излишната сол разширява мускулните влакна, отслабва и ги унищожава, като по този начин се отразява на тяхното свиване.

Главоболие и световъртеж

Такива симптоми, заедно с болката или чувството на дискомфорт в ставите, се дължат на факта, че солта взаимодейства активно с водата, като я абсорбира. Това води до увеличаване на кръвоносните съдове - една от причините за често главоболие.

Излишък на сол в тялото

Ускорен импулс и високо кръвно налягане

Поради сгъстяването на кръвта се появява хронична хипертония и пулса се покачва. Това дава силно напрежение върху сърцето, поради което получавате аритмия, тахикардия може да се развие и риска от инсулт се увеличава.

Храната ви изглежда по- вкусна и хапвате повече

Човек, който непрекъснато соли храната, вероятно е зависим и тялото му е пренаситено. Рецепторите на вкуса се променят с количеството на консумирания продукт. С други думи: колкото повече сол ядете, толкова повече искате, води до пристрастяване

Излишък на сол в тялото

Теглото не намалява

Ако сте опитали много диети и не можете да отслабнете, трябва да преразгледате диетата си. В допълнение към изключването на вредните продукти, уверете се, че се вписвате в дневния прием на сол. Теглото често не намалява поради факта, че мазнините се натрупват в клетките на тялото. В допълнение, прекомерният прием на сол води до синтеза и увеличаване на концентрацията на глюкоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяването.

Рядко желание да ходите до тоалетната

Ако забележите малко количество урина от тъмно- жълт цвят с подчертана миризма на амоняк и систематичен запек, това също може да означава излишък на сол. В повечето пъти бъбреците са засегнати - естествените филтри на тялото. В края на краищата те трябва да работят няколко пъти повече, за да филтрират обратно колкото е възможно повече вода, да разпределят отлаганията на излишната сол и токсичния амоняк.

Излишък на сол в тялото

Алергични обриви по тялото

Алергията към солта се изразява под формата на обрив по кожата в лицето, врата, ръцете, гърба и стомаха, по-рядко - в областта на коленете. Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.

Как да решим проблема?

Ако установите, че вече сте станали "заложник" на този продукт, не се обезкуражавайте и не се паникьосвайте. В тази ситуация, както във всяка друга, има изход.

Изхвърлете храните с висока концентрация на сол

Според резултатите от многобройни проучвания бяха идентифицирани редица продукти, съдържащи най-голямо количество натрий. Сред тях са хляб, пица, пиле, полуготови продукти и фаст фуд. Когато купувате продукти, препоръчваме да обърнете внимание на състава: ако солта съдържа повече от 20%, по-добре е да ги откажете.

Излишък на сол в тялото

Опитайте се да ядете у дома 

Храната, която се сервира в кафенета и ресторанти, най-често съдържа много натрий. Ето защо е за предпочитане да се готви у дома и да си носите храна за обяд с вас. И не забравяйте да пиете обикновена вода. Пиенето на вода ще помогне да се справите с отлагането на соли и да изхвърлите излишните вещества.

Солете по-малко храната си

Не е толкова трудно да промените вкусовите си рецептори за солта. Опитайте в продължение на 21 дни да не солите храната си, дори ако ви се струва безвкусна. 

Свържете се с Вашия лекар

В някои случаи, когато имате голям излишък от сол в организма, е необходимо лечение. След консултация можете да ви предпишат диета без сол или лекарство за по-добро отстраняване от тялото.

Отказването на сол не си заслужава.


Тя има доста полезни микроелементи, които са отговорни за редица важни процеси в организма. Просто обръщайте внимание на количеството във вашата диета и не прекалявайте. Тялото се нуждае от около една чаена лъжичка на ден. Тя може да бъде обикновена трапезна, йодирана или морска сол, но без вредни примеси.