9 вкусни храни, които е полезно да консумирате ежедневно
А благодарение на тях можем да намалим риска от сърдечен удар, инсулт, рак и ранна смърт. За оптималното здраве е добре да включваме в ежедневното си меню разнообразни храни и да комбинираме всички нутриенти.
Ето няколко продукта, които съдържат много от полезните за организма хранителни вещества и които е добре да включваме ежедневно в диетата си.
1. Печен боб
Лещата и бобът са добър източник на протеини и въглехидрати, а освен това съдържат важни витамини и минерали. Половин консерва (около 80 гарама) боб предоставя една порция от петте за деня хранителни вещества, но имайте предвид, че може да има доста сол и захар. Затова най-добре го приготвяйте у дома.
2. Гуакамоле
Авокадото, основната съставка на гуакамолето, е много популярен плод и има защо. То осигурява значително количество здрави мононенаситени мастни киселини и може да се консумира в разнообразни ястия – като гуакамоле, крем, на филия хляб с яйце… Здравословното количество е около 1/ 2 авокадо на ден или 2-3 лъжички под формата на гуакамоле.
За още полезни и здравословни режими четете zdrave.to.
3. Доматено пюре
Пълно с витамини, флавоноиди, калий и ликопен, доматеното пюре е чудесен начин да си хапнете един от петте елемента. То е идеален заместител на кетчупа. 1 ½ с. л на ден ви осигурява необходимата доза витамини за деня.
4. Маслини
Добър източник на антиоксиданта витамин Е, маслините се считат за една от храните, които е добре да консумирате всеки ден. Внимавайте обаче с тях, защото съдържат много сол.
5. Хумус
Нахутът, който е основната съставка на хумуса, се счита за един от петте необходими за деня микроелементи. Пълен с протеини и фибри, той съдържа и редица ключови витамини и минерали. Имайте предвид обаче, че е една група с боба и лещата, затова изберете едно от тях.
6. Плодово смути или плодов сок
Порция от 150 мл плодово-зеленчуков фреш или смути се равнява на около ½ бутилка купен сок. Витамините и минералите в него обаче са незаменими. Затова бъдете внимателни с консумацията и замествайте хранене с него.
7. Сладък картоф
Сладките картофи, за разлика от белите, не се класифицират като нишесте, а като въглехидрати. Те са добър източник на бета-каротин и могат да се консумират като допълнение към нишестетата. С един малък картоф покривате необходимата дневна доза.
Последвайте ни
0 Коментара: