През последните години все повече научни изследвания разкриват опасностите, които произтичат от използването на метанол в потребителски продукти. Основните рискове са свързани с риск от поглъщане или вдишване. Европейските институции започнаха законодателна процедура за забрана използването на метанол в течностите за чистачки. Очаква се забраната на метанола в продукти за масова употреба да бъде окончателно приета на ниво ЕС през 2017 г. и да започне да се прилага в началото на 2018 г., съобщават от "Активни потребители".

Каква е ситуацията в България?


            В България продукти за масова употреба, съдържащи метанол се предлагат свободно на пазара. Най-използваният такъв продукт са зимните течности за чистачки на метанолова основа, които се разпространяват основно в големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. Нашето проучване на пазара сочи, че подобни течности за чистачки (със съдържание на метанол) вече не се предлагат в най-големите вериги бензиностанции (Лукойл, Shell, OMV, Петрол, Gazprom, Rompetrol, Eko Petroleum). Те са заместени от безопасни за човешкото здраве продукти на базата на етанол/етилов спирт, който е със земеделски произход.
           
В рамките на нашето проучване се установи, че във веригите супермаркети близо 80% от продуктовата гама течности за чистачки се състои от продукти съдържащи опасния метанол. Прави впечатление също и че наличните промоции обхващат само метанолови продукти, поради по-ниската им цена. Продуктите съдържащи метанол са средно с около 30% по-евтини, което ги прави по-привлекателни за потребителите, които рядко са информирани за наличните рискове за здравето.

Продукти с метанол или етанол - как да се ориентираме?

            Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване.

За да разпознаете дали течността за чистачки съдържа етанол или метанол, трябва да проверите две неща:
Прочетете съдържанието - в списъка на съставките трябва да е отбелязано, дали съдържа метанол или етанол.
Обърнете внимание на пиктограмите - продуктите съдържащи метанол трябва да съдържат 3 задължителни пиктограми и описания на опасностите върху етикетите:
 

Продуктите с етанол, трябва да поставят само първата пиктограма (пламък) и предупреждението "Силно запалими течности и пари".
 

Пълното проучване можете да намерите ТУК.