Грипната епидемия тази година засяга предимно деца и води до тежки гнойни възпаления на ушите, не отлагайте визита при доктор още при първи симптоми, съобщава "Флагман".

Д-р Иво Парунов е началник на Отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ „Бургасмед“. Той е завършил висшето си медицинско образование през 1992 г. във Варна. Притежава свидетелство за призната специалност по ушно-носно-гърлени болести от 1997 г. от Медицинския университет в София. Има над 25 години стаж в областта и е един от най-добрите специалисти в Бургас по заболяванията на горната дихателна система. 


"На практика почти всички усложнения от грипа тази година са свързани с уши-нос-гърло. Т.нар. „входна врата“ на повечето вируси към тялото на човек са лигавицата на горните дихателни пътища.

Когато първоначалните оплаквания минат, усложненията най-често са от тези органи. Лошото тази година е, че през отделението ни преминаха много деца, които бяха с тежки гнойни отити (възпалителен процес в областта на ушите, б.а.) – следствие от грипа. При възрастните, както е обичайно, повечето усложнения бяха заради синузит. Хубавото обаче е, че нямахме случаи на необичайно тежки усложнения.

Това, което мога да кажа като съвет за възрастните, е, че ако хремата се задържи повече от 5-7 дни, това означава, че почти със сигурност са инфектирани и синусите и най-малкото, което може да се направи, е преглед при специалист с рентгенография. След това започва съответното лечение, с цел да не се допуснат допълнителни усложнения.

При децата ситуацията е по-различна. Първоначалното възпаление на ушите може лесно да се пропусне и често родителите идват при нас, когато вече от ушите на децата тече гной. Това може да доведе до много усложнения, включително разкъсване на мембраната и хронични отити. С две думи – има ли болка в ухото едно дете, специалист трябва да се търси незабавно", коментира д-р Паунов.

Страх да те хване: Най-смъртоносните болести в света

 

Самият той смята, че около коронавируса има лека истерия:

"Много е рано да се дават бомбастични определения на това дали ще има сериозна епидемия или пандемия заради nCoV. Истината е, че според мен нещата се преекспонират малко.

Действително това е вирус, който е екзотичен и се разпространява в една многомилионна, милиардна държава, където контактите между хората са на съвсем друго ниво, отколкото в останалата част на света. Всичко отново се свежда до превенцията.

Големият проблем специално с Китай са големите търговски и туристически връзки, които могат лесно да станат причина за заразяване на хора, които са от други краища на света. Това, което се прави, включително и в България, е много разумно – да има термокамери по летищата, да се изследват пристигащите от екзотични дестинации и при нужда да се изолират.

И други „пандемии“ са започвали в последните години, които обаче с времето са се самоограничавали. Смятам, че много се преекспонира случаят и се всява страх, който може да бъде спестен на хората."

Д-р Паунов развенчава и един от митовете за лечение на вируси:

"Много е дискутирана тази тема, но се смята осново, че физическата работа по време на инфекция раздвижва и вируса, и токсините в организма на човек. От там рискът за усложнения се увеличава. Ако сте болни – стойте си вкъщи и почивайте."