Словашкият блогър Йозеф Кметьо е записал сърцераздирателно видеообръщение шест часа преди смъртта си от COVID-19. В него той призовава да не се вярва на хората, които смятат, че коронавирусът не съществува.

На кадрите мъжът се задъхва и говори с мъка, но се опитва да предаде основната идея - човек не трябва да се поддава на нелепи конспиративни теории и да рискува собствения си живот.

Кметьо призовава никога да не се попада под влиянието на хора, които не вярват в коронавируса или считат инфекцията за лек грип. Блогърът отбелязва, че той е „жив пример“ за действието на коронавируса. Кметьо казва във видеото, че линейка трябва да го откара в болницата, тъй като дишането му се е влошило много, както и състоянието му като цяло.

"Знаете ли кое е най-лошото? Най-лошото е, че жертви са невинни хора. Не знам какво ще се случи с мен, но исках да ви разкажа за това. Не се влияйте, грижете се за себе си! Обезателно носете маски! А тези хора просто ги игнорирайте. Ако не искат да носят маски, да си дезинфекцират ръцете, нека не го правят, а вие носете маски и всичко останало. Виждате как може да завърши това“, казва Кметьо във видео, публикувано във Facebook.

Мъжът моли да му се пожелае късмет в борбата с опасната болест и повече сили. Шест часа след емоционалното си видеообръщение Кметьо е починал в болница. Той е бил само на 47 години.

Превод и редакция: БЛИЦ