По коледните и новогодишните празници от спешната болница „Пирогов” съобщиха за рекорден брой приети пациенти с инфаркт и инсулт.

„Инсултът се подмладява с всяка изминала година. Никой не е в състояние да предвиди как може да се развие болестта. Младите не са защитени от това заболяване, макар че по принцип исхемичният инсулт се среща при хора на средна възраст, над 50-годишни. Болните обаче трябва да следват стриктно препоръчаната рехабилитационна и терапевтична схема. Понякога пациентите се чувстват добре след 3 месеца и спират лекарствата, но 6 месеца по-късно получават отново инсулт, и то тежък”, разказа за коварното заболяване проф. д-р Красимир Генов, началник на клиника „Неврология” при Катедрата по неврология и неврохирургия във Военномедицинска академия-София.

- Проф. Генов, защо все пак инсултът ни дебне по всяко време?
- Както студеното време, така и много топлото имат своето поражение върху съдовата стена. Студът реагира със спазъм, а топлината - с дилатация, с разширяване на кръвоносния съд. И едното, и другото довеждат до промени на перфузията в мозъчното кръвообращение - променя се снабдяването с необходимите хранителни вещества на нервната клетка.

Спазъмът при студено време увеличава кръвното налягане. Болните, ако имат хипертония, правят хипертонична криза, тя още повече задълбочава спазъма, нарушава се кръвообращението на определена зона и ето го инсулта. При топлото време обратното - разширява се много съдът, пак кислород и глюкоза не достигат, кръвното налягане в този случай пада и пак се появява исхемичният инсулт.

Промените в кръвното налягане, независимо дали са с много високи или много ниски стойности, увреждат мозъка. Както високото, така и ниското кръвно налягане са опасни за мозъчното кръвообращение. Затова трябва да има много добър баланс на кръвното налягане.

Коя е критичната възраст и кои са симптомите на коварното заболяване четете в обширното интервю с  проф. д-р Красимир Генов на най-полезния здравен сайт Zdrave.to