През май се отбелязва Световния ден на гастрологичното здраве. Това е повод да разговаряме с д-р Александър Маринов, гастроентеролог от Аджибадем Сити клиник - Младост.

  • За медицинските причини за термина „пролетните гастритни кризи“
  • За връзката между киселините, стомашния рефлукс и оноклогичните заболявания на стомаха
  • За повишаването на чернодробните ензими след Ковид-19
  • За рака на дебелото черво д-р Маринов казва: „Това е едно от заболяванията, което може да бъде сведено до минимум. Чрез редовна профилактика западните страни са на път да го елиминират. Полипите, които са предпоставка за карцином, могат да бъдат отстранени навреме и така да се избегне появата му“.

Медицинските му интереси и практика са  насочени към онкологичните заболявания, превенцията, диагностиката и лечението им, както  и към интервенционалната гастроентерология и чернодробната патология. 

Съвсем логично, разговорът тръгна от термина „пролетни гастритни кризи“. Има ли медицинско основание или просто при смяната на сезоните лигавицата на стомаха реагира.

От началото на интервюто до 9-а минута д-р Маринов дава медицинско обяснение на причините за гастритните болки, стомашния рефлукс, влиянието на хеликобактер пилори за  появата на язва и дори на онкологично заболяване на стомаха.  Според лекарят около 65% от българите са носители на тази бактерия, като част от пациентите нямат симптоми.

Понякога лекарите изписват шест вида хапчета и хранителни добавки, които само „замаскират“ проблема, а не го лекуват.

Правилният подход за диагностика е гастроскопията, но тази процедура се извършва само при сериозна причина. За щастие, тя е безболезнена, с лека упойка.

От 10 до 13 минута д-р Маринов изяснява въпроса за повишаването на чернодробните ензими като последица от Ковид-19 и как лекарят се съобразява с този факт при предписването на лекарства.

Гастроентерологът не се усмихва иронично ако пациентите му са дошли с „готова диагноза“ от Гугъл, а твърди, че често пъти са по-изплашени от прочетените в интернет статии, отколкото е необходимо. 

От 13 минута до края на интервюто д-р Александър Маринов разкрива признаците, профилактиката и генетичната обусловеност за рака на дебелото черво, страдание в Топ 3 на най-често срещаните карциноми в България.

„Това е едно от заболяванията, което може да бъде сведено до минимум. Чрез редовна профилактика западните страни са на път да го елиминират. Полипите, които са предпоставка за карцином, могат да бъдат отстранени навреме и така да се избегне появата му. Ако 45 са новите 50, то след тази възраст при пряка родова обремененост е добре да се прави колоноскопия. 

Всеки пациент трябва да посети своя гастроентеролог, за да преценят ползите от такова изследване. То също е безболезнено, с лека упойка“, успокоява д-р Александър Маринов. 

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор: Калоян Генчев

Монтаж: Антон Тончев

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук