Хипербарна оксигенация (терапия с кислород под високо налягане) повлиява много ефективно редица тежки заболявания, уверява д-р Георги Матев, ръководител на Сектора по хипербарна оксигенация в болницата в Бургас. Каква е същността на този лечебен метод, как се прилага, при кои заболявания е най-ефективен, обяснява д-р Матев в интервю за в. “Доктор”.
- Д-р Матев, какво е то хипербарна оксигенация?
- Хипербарната оксигенация е лечебен метод, при който се подава кислород под налягане в затворено пространство (в т.нар. барокамери, съществуват и барокамерни стаи), на базата на което кислородът в кръвоносната система и най-вече този, който се разтваря в плазмата, се увеличава многократно -до 10-15 пъти. Вследствие на това големият приток на кислород към всякакви тъкани, най-вече чувствителните към него -мозък и черен дроб, съответно води до увеличаване на обмяната на веществата и много бързо възстановяване на засегнатите от болестотворен процес органи. 


- Откога прилагате лечение с барокамера и при кои диагнози?
- Самият метод хипербарна оксигенация е създаден в средата на миналия век на базата на изключително бързо възстановяване на пациенти с тежки изгаряния, както и на такива със сериозни анаеробни инфекции - причинени от болестотворни микроорганизми, развиващи се в безкислородна среда. Когато микроорганизмите попаднат в кислородна среда, те биват унищожавани и болестотворният процес съответно ликвидиран. Впоследствие се е доказало, че този лечебен метод има изключителен ефект върху репаративните, т.е., възстановителните процеси при кожни пластики, при тежки съдови проблеми, при диабет и диабетно стъпало с гангрени и трудно зарастващи рани. И така постепенно, в рамките на 50-60 години, с всяка година се преоткрива лечебен елемент в хипербарната оксигенация при различни заболявания. Естествено, логично е, когато има мозъчна исхемия, т.е. недостиг на кислород в определени области на мозъка, на черния дроб, на бъбреците, на други органи и системи, съответно наличието на голямо количество кислород би могло да възстанови нефункциониращите области в дадения орган. 
Създаде се европейска асоциация по хипербарна оксигенация. Ние имаме свой представител там -проф. Христо Бозов от ВМА, Варна. 

- Какви са наблюденията и резултатите от вашата практика? 
- Нашият екип в Бургас се занимавахме като научна проблематика с т.нар. церебрални исхемии, от една страна. От друга страна - с деца с церебрална парализа и последствията от нея. Заедно с екип на Военноморска болница - Варна, и Военномедицинска академия, под егидата на проф. Николай Петров и проф. Христо Бозов, разработвахме всички състояния на диабетно стъпало и мозъчно-съдови инциденти с хипербарна оксигенация. Научен ръководител на този процес беше проф. Николай Петров. 

В крайна сметка на базата на дългогодишната работа, особено през последните 5-6 години, резултатите са изключително позитивни. Имаме възстановяване до 30-40% при церебрални исхемии дори в периоди малко по-късни от първоначалния инцидент.  Понякога на първия и втория месец, но най-вече след петия месец наблюдаваме 40-50%  възстановяване на двигателната активност при такива пациенти. Тук е мястото да отбележа, че хипербарната оксигенация е част от комплексно лечение. Нужно е да се направят няколко пъти в годината -10-15-20 сеанса под наблюдението на лекар-специалист, разбира се. 

Останалата чат от интервюто с Д-р Георги Матев четете в най-полезния сайт zdrave.to