Смята се, че около 12% от населението на света страда или би могло да страда от пикочни камъни. Камъните в пикочните пътища възникват, когато соли като калциев оксалат вече не се разтварят в урината. След това те се появяват като кристали, които се съединяват, образувайки все по-големи структури и в един момент идва най-честия симптом болка при уриниране, изхвърляне на пясък или малко камъче и болка. За това на какво се дължи състоянието, което се нарича уролитиаза разговаряме с уролога от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Любен Атанасов.

 

- Д-р Атанасов, какво точно представлява уролитиазата?

Уролитиазата е метаболитно заболяване, причинено от различни фактори, често с наследствен характер, характеризиращо се с образуване на камъни в пикочната система. Камъните могат да се образуват на всяко ниво на пикочните пътища, вариращи от колекторната система на бъбреците, уретерите, пикочния мехур и завършващи в уретрата. Това понякога нарушава нормалния поток на урината и е причина за бъбречната колика и възпалението.

 

- Какви са най-честите симптоми, които да ни помогнат да я различим?

Най-характерния субективен симптом за камък в бъбрека и уретера е болката в лумбалната област и с ирадиация по хода на уретера. По своя характера тя може да бъде остра и коликообразна или тъпа и постоянна. Острата и внезапна болка е известна като бъбречна колика. Тя може да започне внезапно след физическо натоварване, пътуване с превозно средство. В други случаи коликата може да се появи и в спокойно състояние през нощта, по време на сън без други предразполагащи фактори. Продължителността на бъбречната колика е различна - от няколко минути до няколко часа и дни. Малките и мигриращи конкременти предизвикват по-чести кризи, особено когато запушват началната част на уретера или се придвижват в него. Почти без оплаквания или с лека, тъпа болка, на която не се обръща сериозно внимание, протичат кораловидните и отливъчни камъни. Други симптоми на уролитиазата могат да бъдат честото и болезнено уриниране, наличие на кръв в урината, повишаване на температурата, гадене и повръщане.

 

- Задължително ли е да потърсим консултация с лекар?

Да. За поставяне на диагнозата и започване на правилно лечение е необходимо да се извърши цялостен преглед от специалист. Също така трябва да бъдат изключени други заболявания , които протичат с подобна клинична картина.

 

-Кога лечението у дома не е достатъчно и се налага да бъдем приети в болница?

Бъбречната колика може да се лекува в домашни условия с обезболяващи, противовъзпалителни и спазмолитични средства. Когато обаче пероралната терапия не е достатъчна и болката е непоносима за пациента или се появи висока температура, е необходима хоспитализация.

 

-Какви са съвременните начини на лечение на заболяването?

Общите принципи на лечение на уролитиаза включват 2 основни области: разрушаване и / или елиминиране на конкрементите и корекция на метаболитните нарушения. Допълнителните методи на лечение включват: подобряване на микроциркулацията в бъбреците, саниране на пикочните пътища от съществуващите инфекции и остатъчни камъни, диетична терапия, физиотерапия. Лечението на уролитиазата е медикаментозно и оперативно. Оперативните методи за лечение на уролитиазата включват екстракорпорална литотрипсия (ESWL), ендоскопски оперативни методи и отворена операция. Изборът на оперативен метод е строго индивидуален за всеки пациент и се определя от химичния състав на камъка, разположението и размера му, анатомичните характеристики на отделителната система, степента на увреждане на бъбречната функция и други фактори.

 

-Има ли начин да направим профилактика, така че да не развием заболяването?

Превантивна терапия, насочена към коригиране на метаболитни нарушения, се предписва по показания на базата на данните от изследването на пациента. Броят на курсовете на лечение през годината се определя индивидуално под медицински и лабораторен контрол.

Без профилактика в рамките на 5 години при половината от пациентите, които са се отървали от камъните с един от методите на лечение, се образуват отново пикочни камъни. Самото обучение и превенция на пациента е най-добре да започне веднага след спонтанно елиминиране или хирургично отстраняване на камъка. Основният фокус е свързан с нормализиране на рисковите фактори в начина на живот и хранене. Профилактичните мерки включват фитнес и спорт (особено за професии с ниска физическа активност), избягване на алкохола, избягване на емоционалния стрес, отслабване чрез намаляване на приема на калории.

 

-Начина на хранене оказва ли влияние върху образуването на камъни?

Хранителният режим е от особена важност за предотвратяването на уролитиазата. Диетата трябва да бъде балансирана. Препоръчва се повишен прием на зеленчуци и фибри. Дневният прием на калций трябва да бъде до 1-1,2г. Ограничаване на приема на сол до 4-5г дневно , на белтъчините до 0,8-1г/кг дневно. Поддържане на нормален индекс на телесна маса 18-25. Приемът на течности също играе голяма роля. Той трябва да бъде поне 2,5-3л дневно, напитките да са с неутрално pH, отделената урина за денонощие да е 2-2,5л. Няколко проспективни проучвания показват намаляване на риска от ново камъкообразуване с 50% при пациенти , които приемат голямо количество вода в сравнение с обичайния прием на вода.

 

-Какъв процент от пациентите, които приемате в Отделение по урология в УМБАЛ „Софиямед“ страдат от заболяването?

Около 20% процента от хоспитализираните пациенти са с уролитиаза и се нуждаят от хирургично лечение.

 

-До какво могат да доведат усложненията?

Усложненията при уролитиаза са две основни групи: възпалителни и обструктивни. Най-честите възпалителни усложнения са остър и хроничен калкулозен пиелонефрит, перинефрит, паранефротичен абсцес, уросепсис. Възпалителните усложнения могат да бъдат първични, но при пациентите с уролитиаза те са най-често вторични. Обструктивните усложнения са свързани най-често с наличието на камък по хода на уретера. Те биват:

-Хидронефроза и хидроуретер - камъкът може частично или напълно да запуши уретера. В резултат на застоя на урината и повишеното налягане в кухинната система легенчето и чашките на бъбрека се развива хидронефроза.

- Нефросклероза - дългосрочната хидронефроза завършва с развитие на дегенеративни процеси (нефросклероза) в интерстициалната тъкан. Бъбрекът постепенно се „сбръчква“ и се развива различно изразена хронична бъбречна недостатъчност.

- Пионефроза - калкулозната пионефроза е често усложнение на конкрементите в бъбрека и уретера. Тя възниква най-често по асцендентен път и представлява краен стадий на възпалителния процес.

- Анурия - тя настъпва при внезапно и пълно запушване на единичен бъбрек или двата уретера едновременно.