Д-р Мариана Контева е управител на единствената болница по кардиохирургия в югоизточна България. Какво разказа д-р Контева за съвременните медицински предизвикателства в борбата със сърдечно-съдовите заболявания вижте в следващото интервю:
-  Какви са съвременните предизвикателства към медицината в битката със сърдечно-съдовите заболявания?
- Независимо от високите тех-гии и бързия ръст на развитие в медицината, не успяхме да се справим със животозастрашаващите заболявания в това число с тези които отнемат човешки живот и са причина за високо ниво на смъртност- сърдечно-съдовите заболявания. Може би защото в тази битка няма една ваксина , а непрекъснато трябва да се спазват определени правила и да се борим с причини при които няма еднозначен отговор. Може би защото в тази битка трябва да сме екип с пациента, трябва да го убедим да поеме отговорност. А българина като цяло не обича да поема отговорност. Нефилтрираната информация достъпна в интернет допълнително увеличава проблема. Прави впечатление, че немедици цитират откъслечни резултати от медицински проучвания и правят изводи за подходящо или неподходящо лечение. Все по-големи са очакванията към лекарите и с все повече неща можем да се преборим, но болестта и очакванията на пациента също се променят и битката остава. Всеки спасен човек и убеден да се профилактира е наша победа.

- С какви постижения може да се похвали "Аджибадем Сити Клиник Бургас"?
- На първо място с невероятният си амбициран екип, с това че успяхме да съберем хора които приемат работа си като мисия , и това ни даде шанс да сме разпознаваеми като референтен център за сърдeчносъдови заболявания. Няма област в сърдечносъдовата дейност, където да не можем да се намесим, рутинни са коронарните интервенции и стентирания, ендопротезирането на аортата при десекация и аневризми, ренерната денервация за контрол и лечение на артериалната хипертония, целия обем периферни процедури за реваскуларизация на периферни артерии, като с гордост мога да кажа че в нашия център битката за всеки пациент и за спасяването на крака от ампутация се води до успешен край.Рутинно е стентирането на каротидни артерии при стенози, което категорично е доказало по-добрия си клиничен ефект от оперативната реваскуларизация.Специалистите от клиниката са в течение на всички новости, предстои имплантиране на ТАВИ клапи, както и стартиране на електрофизиология, която се оказва изключитено бутикова и централизирана специалност,от която пациентите на Бургас са лишени.

- Каква е тенденцията в световната практика - превенцията или лечението?
- Много отдавна в света тенденцията е превенция, защото това доказва, че много по-икономическо спестяващо и може наистина да предотврати фатални последици. Засега в България все още се акцентира върху лечение. Мога да кажа, че водещите специалисти в областта, както и дружеството на кардиолозите в България от години се бори към извеждане на превенцията на водещо място, това прави и екипът на Аджибадем Бургас с множеството на изнесени прегледи, лекции към пациенти и ежедневния контакт с тях.

Кой е най-тежкият случай, с който са се справили в бургаската клиника и цялото интервю четете в Zdrave.to.