Д-р Райна Стоянова завършва медицина в София през 2011 г. Опитът й в областта на храненето води началото си от студентските й години. Стажувала е близо до видни имена в сферата на храненето като проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан, както и различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода й към пациента.

След като завършва, специализира гастроентерология в столичната болница “Лозенец”, където се запознава отблизо с трансплантационната медицина. Там се ражда и страстта й към хепатологията.

В настоящия момент е асистент към Катедрата по Клинична фармакология и терапия и е специализант по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на болница “ИСУЛ-Царица Йоанна”. 

Работи с хора с различни проблеми: наднормено тегло, диабет, стомашно-чревни заболявания, чернодробни болести, автоимунитет, хранителни разстройства, бъбречни заболявания, както и с тези, които искат да подобрят хранителните си навици и да получат максимална полза от храненето си.

Научните й интереси са свързани най-вече с храненето при различни заболявания на вътрешните органи и хранене при спортисти, микробиома, чернодробните заболявания и метаболитния синдром.

Член е на Българското дружество по гастроентерология, Българското дружество по хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по ендокринология, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).

Какво вещество е хистаминът и кое страшно заболяване се бърка с хранителна алергия четете в най-полезния сайт Zdrave.to.