Здравословното хранене може да звучи добре, но всъщност то се превърна в болестта на нашето време. Напоследък все по-често се срещат хранителни разстройства. Ето кои са най-прочутите:

Анорексия

Анорексия невроза обикновено засяга жените през ранните години на юношеството. Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено. Налице е отказ от редовно хранене и подбиране само на няколко вида храни или минимално хранене въобще - един лимон, една ябълка и прочие. Проявена в тежка форма, крие опасна за живота значителна загуба на тегло плюс безпокойство, умора, слабост, косопад. Някои болни от анорексия, за да ускорят отслабването, се подлагат на прекомерни физически натоварвания.

Булимия

Булимията е друг тип подобно заболяване. Болният понякога преяжда и след това повръща. Основните симптоми са пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Възможно е теглото на болния да е в норма. Честото повръщане води до изтощение, увреждане на зъбите, гърлото е постоянно раздразнено, налице са болки в корема, подуване, храносмилателни и метаболитни смущения. Булимията се корени преди всичко в комплекси от собственото тегло и външния вид, които вземат връх в едно постоянно "самонаказване". Нещо повече, болният приема и преяждането за нормално, въпреки че се стреми към намаляване на теглото, защото е със съзнанието, че колкото и да яде, повръщането ще му помогне "да се избави".


Чети още - Най-опасните диети на звездите - виж в най-добрия здравен сайт у нас www.zdrave.to.

Системно преяждане (хиперфагия)

Системното преяждане (хиперфагия) е характерно за всички възрасти. Страдащите от този проблем са в повечето случаи с наднормено тегло и изпитват непрестанно желание да се хранят, дори когато не са гладни. Системното преяждане е свързано с поглъщането на огромни количества храна наведнъж, често за кратко време. Болният не може да се контролира и се храни бързо, но не се чувства заситен. При системното преяждане имаме психично чувство на глад и желание за ядене, което няма общо с физиологичната нужда, но добре я имитира.

Орторексия

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Братман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга "Пристрастени към здравословната храна", в която се описва орторексията, става бестселър. В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като "Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви?", "Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим?", "Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната, отколкото от вкуса ?" и т.н. Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене, една от най-новите болести на нашето време.