Всяка жена трябва да се погрижи за интимните си части, но трябва да внимава да не направи някои сериозни грешки. Здравето на вагината се предопределя от естествено киселинна среда, богата на полезни бактерии. Те са основно оръжие в борбата с външни инфекции и поддържане на нивото на pH. Влагалището отделя малко количество слуз, която е важна за ествественото почистване. Предлагаме ви 10 неща, които никога да не правите на интимните си части, ако искате да сте здрави.

1. Да използвате домашни средства за почистване


Средата във вашата вагина е в много деликатен баланс и ако използвате за почистване средства като масло от чаено дърво или други продукти, които имате вкъщи, е възможно да си причините болка и дори някаква индекция. Още повече, че тези продукти няма да ви защитят. По-добре посетете гинеколог, ако изпитвате болка или дискомфорт, отколкото да вземете нещата в свои ръце.

2. Да носите често тесни дънки

Това не означава да изхвърлите любимите си дънки в коша. Може д ги носите, но от време на време. Все пак се опитайте да изберете памучни дрехи, които позволяват на кожата ви да диша. Носенето на стегнати дрехи постоянно може да наруши притока на кръв и дори гъбична инфекция, а никой не иска да си причини такива главоболия. Просто се уверете, че има достатъчно място за интимните ви части да „дишат“.

3. Да използвате ароматизирани продукти

Жените трябва да знаят, че интимните им части са много чувствителни и деликатни. Ако използвате ароматизирани продукти може да нарушите баланса и вашето pH да спадне и да развиете инфекция или дискомфорт и дори неприятна миризма.

4. Да се почешете


Това е сериозна грешка. Вярно е, че всеки може да изпита сърбеж там долу, дори и най-здравите. Въпреки всичко трябва да се опитате да устоите на желанието. Причината е, че може да влошите нещата и да предизвикате допълнително раздразнение. А дори може да с докарате и бактериална вагиноза.

Останалите 5 забрани четете в най-полезния сайт Zdrave.to