Ракът на маточната шийка е вид рак, който, за жалост, дълговременно е без симптоми. Но все пак има нещо, което подсказва на жената! Кое е то?

И това е интересно - Д-р Олга Бутакова: По кожата четем болестите на вътрешните органи - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Първият признак на рак на шийката на матката обичайно е кървене между периодите. Кървене представлява отделяне на кръв, което се засилва по време на предменструалния и постменструалния период. Кръвта би могла да се появи и след полов акт или около менструалните цикли внезапно. Тя рядко има кървав цвят. Повечето от тези секрети имат обичайния червено-зелен цвят и характерен мирис. Понякога зацапването е със зеленикав цвят, почти без наличието на кръв.

Това заболяване е много коварно, тъй като не се позволява да се открие в ранен етап.

Запомнете – първите външни симптоми започват да се появяват, когато вече е стартиран опасният раков механизъм за увеличаване на броя на раковите клетки.

Но не всичко е толкова безнадеждно.

Ракът на маточната шийка е лечим с опазване на репродуктивните органи в 90% от случаите, ако се диагностицира навреме.

Ето и други първични клинични прояви на заболяването:
-удължаване на менструалния цикъл;
-дискомфорт по време на сексуален контакт и появата на кръв след това;
-обилно отделяне на водниста течност.

Такива симптоми, много жени вземат за всякакви нарушения, но не и за рак.

Никой не иска да мисли за опасната болест.

Тогава ракът напредва и туморът се разпространява до други органи.

Тогава жената усеща болка в долната част на корема и долната част на гърба, защото туморът компресия нервните окончания.

Тъй като ракът на шийката на матката прогресира, се появяват симптоми като: често уриниране и дефекация, подуване на краката, болки в гърба и краката.

При тази форма на рак на има бял секрет (бяло течение) – водниста течност, която се отделя от мястото на тумора, който е бил подложен на разпадане или некроза.